Google je op ‘supporters + harde kern’, dan word je niet vrolijk van de zoekresultaten. Voeg je er ‘Quiet Tilburg’ aan toe, dan maakt dat een wereld van verschil. Lees maar eens wat drie vertegenwoordigers van onze Q-side je te vertellen hebben.

Wat beweegt een teammanager bij Achmea die overdag leiding geeft aan pakweg 30 juristen om zich buiten werktijd nog eens extra in te spannen als vrijwilliger? Voor Clementine Verheijen (39) is het antwoord op die vraag simpel: “Ik heb dat altijd min of meer vanzelfsprekend gevonden. Je kunt ook tv gaan kijken of op een terrasje gaan zitten, maar dit geeft mij meer voldoening. En goed beschouwd: wat zijn die paar uur per week nou helemaal?” 

Clementine werd op Quiet geattendeerd door iemand bij Freshheads, het bedrijf dat het deelplatform van Quiet bouwde. “Ik zocht iets wat ertoe doet, iets concreets waarvan je meteen effect ziet. Na een gesprek bij Quiet was ik enthousiast. Sindsdien ben ik op afroep beschikbaar om projecten in gang te zetten of te ondersteunen. Plan in powerpoint, organiseren, communiceren richting de members, dat soort dingen.” 

Elkaar hélpen

Zo hielp Clementine onder andere het member-to-member-project in de beginfase verder, en zette zij – samen met bewegingscoach Stefanie van der Waals – de schouders onder de groepsgewijze deelname aan de Tilburg Ten Miles en Warandeloop. Dankbaar werk. “Het is geweldig om te zien dat mensen actief worden. Sporten is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook mentaal. Dat je als groep de uitdaging aangaat stimuleert nog extra. Wat mij opvalt bij Quiet is dat het er bij het sporten niet om gaat om de beste te zijn, ik zie mensen elkaar juist hélpen.”   

Door haar werk voor Quiet ziet Clementine bevestigd wat ze van huis uit heeft meegekregen. “Dan kregen we voorgehouden: iedereen kan iets meemaken waardoor het leven moeilijker wordt, oordeel niet te snel en vooral ook: samen kun je het een beetje beter maken. Daar zet ik me voor in. En vergeet niet: je krijgt er ook dingen voor terug. Het verrijkt je. Ik heb op deze manier veel leuke mensen leren kennen en ja, ook een beetje blij mogen maken.” 

(Foto Clementine: Alessandra Mignardi)

Martien Jonkers (59), van het gelijknamige klusbedrijf in Etten-Leur, raakte tijdens de campagneweek van 2017 betrokken bij Quiet. “Ik zat in de auto op weg naar een klus en hoorde op Omroep Brabant iemand vertellen over Quiet. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Wat ik hoorde sprak me aan. Met name de solidariteitsgedachte. Heeft ook met mijn persoonlijke ervaringen te maken. Ik heb tijden gehad dat ik bulkte van het geld, maar ook armoede gekend. Ik woonde lang in Zuid-Afrika, en daar pakte een investering verkeerd uit. Ik heb daar heel wat jaren in Soweto gewoond, waar veel mensen geen enkel perspectief op verbetering hebben, er is gewoon geen werk. Wat je daar wél ziet is die onderlinge solidariteit: je bent altijd welkom om mee te eten. Mensen helpen elkaar.”

Minder wantrouwen

Gezien die louterende ervaringen was het voor Martien een vanzelfsprekende stap om Quiet te googelen en in Tilburg zijn hulp aan te bieden. Die was bijzonder welkom, en zo kreeg het Quiet Actieteam een flinke impuls: members van Quiet, die andere members helpen met klussen die voor hen financieel of fysiek niet haalbaar zijn. Martien houdt er maandelijks één à twee dagen voor vrij in zijn agenda. Dan klust en coacht hij belangeloos. Het is mooi werk: aan de ene kant mensen helpen om hun talenten te benutten, en tegelijkertijd weer anderen uit de brand helpen. De verhalen die hij al doende regelmatig te horen krijgt sterken hem in zijn kijk op armoede. “Het zou mooi zijn als meer mensen zich zouden realiseren hoe snel het financieel mis kan gaan voor mensen die het niet breed hebben. Laatst nog vertelde iemand dat het uitzendbureau waarvoor hij werkte failliet ging. Toen moest hij opeens een maand overbruggen zonder loon. Dan komt er veel op je af, en moet je stevig in je schoenen staan om je daar doorheen te slaan.” Beleidsmakers zouden minder moeten uitgaan van wantrouwen, vindt Martien. Al die regeltjes… “Stel, iemand met een uitkering helpt regelmatig mee in het Quiet Actieteam, gewoon gratis. Als ik de gemeente was zou ik dat alleen maar toejuichen. Ze doen nuttig werk, ontwikkelen zich, en helpen zichzelf en anderen om een sociaal isolement te voorkomen. Wat wil je nog meer?”

Als je het over actieve supporters van Quiet Tilburg hebt, dan mag ‘raddraaier’ annex fietsenmaker Berrie van Mier (61) natuurlijk niet onvermeld blijven. De eigenaar van De Fietssleutel aan de J.P. Coenstraat schenkt al jaren heel wat uurtjes aan Quiet. “Ik weet nog goed dat ik in Brabants Dagblad een artikel las over hoe armoede je leven negatief kan beïnvloeden. Daarin vertelde een meisje – Nicky heette ze – dat ze op school werd gepest omdat ze nu eenmaal niet meekon met de nieuwste modetrends. Dat sneed me door de ziel en toen heb ik me aangemeld bij Quiet: zeg maar wat ik voor jullie kan betekenen als fietsenmaker.”

Beter meedoen

Nou, heel wat dus. Gaandeweg ontwikkelde Berrie zich tot een ware fietsambassadeur voor Quiet. Niet alleen maakt hij tweedehands fietsen die Quiet geschonken krijgt rijklaar, ook speelt hij inmiddels een sleutelrol in de verwerving. “Ik doe regelmatig oproepjes via Facebook: wie heeft er nog een goede tweedehandsfiets over voor Quiet? De mensen – hier in Armhoef, maar ook verderop – weten me te vinden. En in de meeste gevallen zijn het nog prima fietsen. Wat ik eraan doe? Ik check de banden, de ketting, de verlichting, haal een slag uit het wiel, poets en monteer tweedehands onderdelen. Daar ben ik per fiets tussen de drie kwartier en drie uur mee bezig. Quiet betaalt dan alleen het materiaal, tegen inkoopprijs.”

De ‘jaarproductie’ van Berrie bedraagt zo’n 70 fietsen. “Goedkoop vervoer is juist erg belangrijk als je weinig geld hebt. Het helpt om een isolement te voorkomen. Met die fietsen kunnen 70 mensen weer beter meedoen. Daar steek ik graag tijd en energie in.”

(Foto: Jean-Pierre Joos)