In Stadsnieuws van woensdag 30 augustus een artikel over de knallende herstart van onze dinsdagse inloopochtenden. Hieronder artikel, inclusief de weggevallen slotzinnen.

FOTO’S: HANS VAN DONGEN

Dinsdagochtend, 09.00 uur. Bij Quiet aan de Boomstraat 131 is het één en al bedrijvigheid. Zo’n vijftien vrijwilligers treffen de laatste voorbereidingen voor de eerste inloopochtend na de zomervakantie. Het wordt een speciale, deze keer vooral voor kinderen en hun ouders. In de weggeefhoek ligt een keur aan baby- en kinderkleding te wachten. Elke member mag straks evenveel stuks uitkiezen: eerlijk delen is een belangrijk uitgangspunt bij Quiet.

Vertrouwen
Dat delen zit member én vrijwilligster Lenie in het bloed. Ze heeft er net een fietstocht van drie kwartier op zitten, terwijl het toch maar een kippeneindje is. Het lichaam sputtert deze week nogal tegen. Het heeft er haar niet van weerhouden om twee heerlijke cakes voor haar collega-members te bakken. “Als ik zie hoe mensen hier zichzelf kunnen zijn…  daar draag ik graag een steentje aan bij.” Dat is precies zoals ze het graag zien bij Quiet: members die zich, in een sfeer van vertrouwen en zónder dwang, inzetten voor de community.
Inmiddels is het een drukte van belang in de Quiet-kantine. Er is flink uitgepakt om members een gezellige ochtend te bezorgen. De knutselhoek is in trek bij de kids, en dat geldt zeker voor de ijscokar met gratis schepijs die sponsor IJstijd Tilburg ter beschikking stelt. Trots voorziet Quiet-kid Siebe de klanten van een hoorntje. Nog zo’n betrokken jongeling, Wesley, vermaakt als vos verkleed de talrijke kinderen. Het valt goed in de smaak, zeker bij de kinderen zonder vossenfobie.

Zélf brengen
René Verhoeven, die bij Quiet de vrijwilligers aanstuurt, is enthousiast over de sfeer en de interactie tussen de members. “Het motto van Quiet is ‘halen, brengen, delen’. Mensen mogen hier hálen, het overgrote deel van onze members is klant bij de Voedselbank, en dan heb je erg weinig geld te besteden. Dat brengen, dat geldt niet alleen voor onze sponsors en supporters, maar ook voor de members zélf. Ze mogen – met de nadruk op mógen – zelf brengen. Ieder heeft talenten, ieder kan op zijn of haar eigen manier bijdragen. We zien dat steeds meer mensen die stap zetten: zal ik dit doen, kan ik dat doen? Mooi om te zien. En ja, delen, dat spreekt voor zich.”

Nieuwe start
Een goed voorbeeld daarvan is Dollar, sinds kort actief als vrijwilliger. Deze ochtend laveert zij behendig tussen het gastvrouwschap en de afwasmachine, die overuren draait. “Voor mij is dit na drie jaar vol problemen een nieuwe start. Ik was het vertrouwen in de maatschappij kwijt, en kon daardoor niet goed functioneren. Bij Quiet kan ik oefenen om weer mee te draaien. Hier voel ik me echt op mijn gemak en kan ik me nuttig maken”, zegt ze.

Prijzen verdeeld
Intussen nadert de inloopochtend zijn apotheose. Gulle gevers hebben mooi speelgoed gedoneerd, en dat wordt verloot. Om de wedstrijdspanning een beetje weg te nemen worden de verzamelde kinderen nog even zoet gehouden met  een grappige act van twee jeugdige vrijwilligers. Maar iedereen weet: aan het eind worden de prijzen verdeeld. Het lot, niet altijd een vriend, is opeens tien kinderen heel gunstig gezind.

Foto boven: Vele handen maken licht werk: de Quiet-vrijwilligers die de nazomerse inloopochtend tot een succes maakten.
Linksonder: René Verhoeven, Annemieke van Riel en Yvette ten Brink van Quiet overleggen: hoe geven we al die members een gastvrij onthaal?
Rechtsonder: Vrijwilliger Siebe voorzag alle kinderen en volwassenen van gratis schepijs van IJstijd Tilburg.