In deze mini-serie vragen we je aandacht voor de mogelijkheden die het Quiet-fonds kan bieden. Daarin zitten onder meer de opbrengsten van de armoedeglossy Quiet 500. De initiatiefnemers besloten in totaal € 100.000 beschikbaar te stellen voor armoedeprojecten die zich richten op kinderen. De eerste aanvraagperiode leverde ‎‎43 ideeën op, afkomstig uit het hele land. Daarvan zijn er nu 21 gehonoreerd. ‎Voor de tweede aanvraagperiode is de resterende € 50.000 beschikbaar. De sluitingstermijn is 31 augustus 2019. ‎

Zomerschoenen

Een van de initiatieven die in de eerste aanvraagronde een bijdrage verdienden is de Stichting Elk Kind Telt Mee uit Wijnandsrade. Drie bestuursleden en vier vrijwilligers runnen samen een bijzondere kledingwinkel, speciaal voor mensen met een krap budget. Petra Speetjens vertelt: “Onze winkel ziet er uit als een moderne winkel en zo werkt het ook. Trends worden gevolgd en er is volop aandacht voor het samenstellen van eigentijdse outfits. Alleen, een kassa is er niet…” In nog een opzicht onderscheidt de winkel zich: “Wij vinden het sociale aspect belangrijk. Ouders kunnen, terwijl de kinderen zich amuseren in de speelhoek, ervaringen delen onder het genot van een kopje koffie of thee. Bij ons kunnen ze hun hart luchten over de gestegen kosten van levensonderhoud en de moeite die ze hebben om rond te komen. Wat ook regelmatig gebeurt is dat mensen bij ons tips met elkaar uitwisselen.”

Goed schoeisel is een van de kostenposten die voor de bezoekers een structureel probleem vormen, weet Petra. Daar is de bijdrage uit het Quiet-fonds dan ook aan gespendeerd. “Met die ondersteuning konden we echt iets betekenen voor gezinnen in armoede: we hebben voor ieder gezin nieuwe zomerschoenen gekocht. Daar zijn we echt superblij mee, daarmee hebben we in veel gezinnen het verschil kunnen maken”, vertelt Petra enthousiast. 

Zelf een aanvraag indienen?

Heb jij ook een idee om een verschil te maken voor kinderen in armoede? Doe dan voor 31 augustus een aanvraag bij het Quiet-fonds. Meer informatie over de eenvoudige aanvraagmethode en spelregels kun je hier lezen.

Foto: Unsplash/Mihály Köles