Het afgelopen Quiet-jaar was vol met verrassingen. Sommige hadden we zelf gepland, maar andere hebben we niet ten volle zien aankomen. Zo hadden we voor 2017 groei voorspeld, maar dat die zo’n hoge vlucht zou nemen… nee, dat niet.

De inspanningen van steeds meer Quieteers. De sprong in het diepe, van één naar vier community’s. De membertallen die omhoog schieten. Zoveel nieuwe sponsors. In iedere nieuwe Quiet-stad sluiten de juiste mensen aan als vrijwilliger, als medewerker, als member, als bestuurder.

Terwijl ik dit schrijf melden zich nog meer mensen aan om mee te doen aan de Quiet-beweging, uit alle hoeken van het land. Of ze nu een Quiet500 gelezen hebben, een van de vele optredens in de media gezien of gehoord hebben, de actie #ikdeelQuiet voorbij zagen komen of juist een van die bijzondere persoonlijke verhalen gehoord hebben over wat Quiet met je doet…

Tijdens al die processen kruist regelmatig het toeval ons pad. Net op het moment dat we op zoek zijn naar een bepaalde ondersteuning, naar een bepaalde vaardigheid, dan komt er een belletje, mailtje of bezoekje van iemand – vaak een totaal onbekende – die precies dát aanbiedt.

Toeval? Geluk? Dat laatste zeker: wij beleven een spontaan ‘geluksmoment’ als ons dit overkomt. Maar is het ook toeval? Ik denk van niet. Er is hard gebuffeld om Quiet een breed draagvlak te geven; steeds meer betrokken mensen in heel Nederland steken er hun tijd, talent en energie in. Hoe meer Quiet losmaakt en in beweging zet, des te kleiner het toeval.

Ik heb gemerkt: als je bereid bent om anders te leren kijken, dan zie je iets dat je voorheen niet zag. Dat gebeurt iedere dag bij Quiet. Talenten die even niet gezien zijn, ontluiken weer en vormen de basis voor een nieuwe stap.

Na het pioniersjaar is 2017 een jaar geweest van doorgroeien en nog meer delen. Laten we in 2018 met z’n allen het toeval nog wat handjes helpen en vol passie en vuur steeds meer impact maken voor de mensen in stille armoede.

Ook wens ik iedereen groei toe, juist die groei die bij je past met volop toevalligheden onderweg.

namens het bestuur van Stichting Quiet 500

Ralf Embrechts

voorzitter