Een bezoek aan een haarstudio of kapper, hoe luxe is dat? Voor iemand die goed bij kas zit is het wellicht een vanzelfsprekendheid. Iedere maand een bezoekje. Maar wanneer je elk dubbeltje moet omdraaien, is het iets waar je direct op bezuinigt.

Begrijpelijk, vindt Clarina van Oort van Aveda Salon Claar uit Den Bosch. En daarom wil ze graag iets doen voor de Quiet members die zich een bezoek aan de kapper niet kunnen veroorloven. “Niet alleen knapt je haar ervan op, ook het kopje koffie en de aandacht doen je goed.”

Belangeloos

Hoe het voelt om belangeloos iets te geven, ervoer Clarina drie jaar geleden. “Toen opperde een goede vriend om samen met andere ondernemers een bijzondere dag voor daklozen te organiseren. Speciaal voor de kerst. Iedere ondernemer droeg zijn steentje bij in de vorm van nieuwe schoenen, lekker eten, de kapper of een overnachting met bed & breakfast voor de daklozen. Van het project is destijds een film gemaakt.

Voldoening

Ik had nog niet eerder op deze manier mijn ondernemerschap ingezet. Maar het was een prachtige ervaring. De blijdschap, het enthousiasme. Het gaf me veel voldoening om op deze manier iets voor de ander te kunnen doen, bijna niet uit te leggen! Toen Yvette Hurkens en Geertje Cousin van Quiet me vertelden over het concept van Quiet, was ik gelijk geïnteresseerd. Nu bezoeken zo’n twee members per maand mijn salon voor een wasmassage en knippen.”

Clarina is altijd blij als ze hen mag ontvangen. “Ze voelen zich op hun gemak en durven soms heftige verhalen te delen. Dat vind ik moedig. Ook leer je uit hun verhalen dat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen altijd een netwerk aan vrienden en familie heeft die je opvangen in moeilijke tijden. En dat van betekenis zijn in kleine dingen zit. Laatst vertelde een dame dat ze het zo lief vond dat ik ook haar haar in model föhnde. Voor mij heel gewoon, maar voor haar was dat een extra cadeautje.”

Maak het verschil

Het zijn kleine gebaren, maar van grote waarde, vertelt Clarina. “De hele wereld zit vol leed. En in je eentje kun je dat niet veranderen. Maar dichtbij huis kun je wél het verschil maken, dat is toch mooi?”

Tekst: Wilma van Rooijen