Lokale samenwerking brengt ideaal dichterbij

Op Wereldarmoededag werd de Tilburgse aftrap gegeven: het ANWB Fietsenplan moet ervoor gaan zorgen dat elk kind van 8-18 jaar in onze stad over een deugdelijke eigen fiets kan beschikken.

Fietsen… bij de ANWB!? Jazeker, het is een wijdverbreid misverstand dat de wielrijdersbond van weleer er alleen voor de automobilisten is. Sterker nog, de officiële naam luidt inmiddels: Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB. De fietsers horen er dus helemaal bij.

Maar er is meer. Ook bij het in de praktijk brengen van zijn maatschappelijke betrokkenheid geeft de ANWB de tweewielers extra aandacht. Bij het Fietsenplan werkt de bond steeds samen met lokale partners. In Tilburg zijn dat de gemeente, Stichting Leergeld, La Poubelle, Beter3West en Beter Stokhasselt en – uiteraard – Quiet Tilburg.

Daarmee komt de realisatie van een droom dichterbij. Yvette ten Brink maakt zich namens onze community al een hele tijd sterk voor de doelstelling in de kop. “Om volwaardig te kunnen meedoen is het voor een kind ontzettend belangrijk om een eigen fiets te hebben. Maar fietsen, ook tweedehandse, zijn hartstikke duur en daarvoor schiet het budget van onze members simpelweg te kort.”

In het verleden heeft Quiet Tilburg, mede dankzij onze onvermoeibare vrijwilliger annex fietsenmaker Berrie van Mier, al heel wat Quiet-kids (en -volwassenen) kunnen helpen aan een tweedehands exemplaar. Maar de wachtlijst is en blijft een gegeven.

“Daarom is het heel tof dat we nu met al die partners sámen onze schouders eronder zetten, ieder vanuit de eigen expertise. Als het loopt zoals we hopen, dan kunnen we jaarlijks véél meer kids blij maken.”

Wachtlijst

Tussen theorie en praktijk moeten er wel steeds de nodige hobbels worden genomen, weet Yvette uit ervaring. “Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat er in Nederland naar schatting 3,8 miljoen (kinder)fietsen ongebruikt in de schuur staan. Dus ook in Tilburg moeten er genoeg zijn. Het zou mooi zijn als we binnenkort een flink stuk van de lange wachtlijst kunnen wegwerken. In het nieuwe jaar gaan we de organisatie goed op poten zetten en we hopen dat veel Tilburgers een fiets gaan inleveren bij de inleverpunten”, zegt Yvette.

Intussen vinden er heus al wel ‘matches’ plaats, kijk maar eens naar de knipogende Zakariya op de foto hierboven. En de oogst van Wereldarmoededag (zie onder) zorgt ervoor dat we al meer mensen blij hebben kunnen maken. “Maar we hebben nog veel werk te doen!” zegt Yvette.

Kijk eens in je schuur!

Heb je nog een ongebruikte kinderfiets in de schuur staan, lever hem in op een van onderstaande locaties. Bedenk wel: we willen de kinderen een fiets geven waar ze ook trots op kunnen zijn op school. Met heel slechte fietsen kunnen zelfs de beste fietsenmakers bij La Poubelle niks.

  •  La Poubelle, Hoevenseweg 3, 5017 AD Tilburg
  • Beter Stokhasselt/ContourdeTwern, Corellistraat 281, 5049 EK Tilburg
  • Quiet Community, Hoflaan 23, 5044 HA Tilburg (ma-di-wo-do van 09.30-12.00 uur)

Hoe gaat het werken?

De members van Quiet krijgen in het nieuwe jaar nog een uitgebreide uitleg. La Poubelle gaat de ingeleverde fietsen opknappen. De aanvragen van members gaan dan via Stichting Leergeld lopen. Zij komen op bezoek om jouw aanvraag te bespreken. Als de aanvraag dan wordt goedgekeurd krijg je een voucher waarmee je bij La Poubelle een fiets kunt uitzoeken.