Voor een man van 36 met een aandoening in het autistisch spectrum is het leven niet gemakkelijk. Werkgevers hebben vaak geen begrip of tijd om zich in autisme te verdiepen. Member Johan weet daar alles van. Hij komt sinds een paar jaar naar de inloop en vertelt zijn verhaal. Quiet zou Quiet niet zijn als we daar geen werk van maken. Een gesprek met onze sponsor Eurosonic Noorderslag (ESNS) leverde succes op. Op vrijwillige basis kon Johan twee dagen in de week voor een half jaar, als vrijwilliger aan de slag.

‘Ik doe werkelijk van alles,’ vertelt Johan aan de stamtafel van Quiet Groningen, achter een bord soep en een brede glimlach om zijn mond. ‘Planten water geven, catering, stoelen slepen, zeg maar alle facilitaire diensten. Prachtig. Mijn leven is een stuk gevarieerder. Ik moet de deur uit en ontmoet en spreek met mensen. Dat voelt zo goed.’

Johan heeft het moeilijk gehad in de coronatijd. ‘In sociale contacten blink ik toch al niet uit, maar in de coronaperiode was het wel erg. Dit was een hele mooie afleiding. Kreeg het idee dat ik er weer bij hoor en met de vrijwilligersvergoeding kan ik de stijging van de energiekosten opvangen.’

‘Mijn autisme vormde altijd een drempel. Ben weinig bazen tegen gekomen met begrip daarvoor. Het feit dat ik bij ESNS kan werken betekent voor mij ook een erkenning als persoon. Ik kijk nu veel positiever naar mezelf. Zij zijn blij met mij als persoon. Ik doe weer mee. En…ze hebben me ook al weer gevraagd voor volgend jaar!’