FOTO: MAY VAN DEN HEUVEL

Wie de Quiet-artikelen in Stadsnieuws leest, kan al gauw de indruk krijgen dat het allemaal koek, ei, hosanna én goud is wat er blinkt in de heilstaat aan de Boomstraat. Dat beeld behoeft nuancering.

In het jaaroverzicht van Quiet wordt onder het kopje ‘Scores & sores’ ingegaan op de vele keuzes waarvoor de Tilburgse community zich in 2017 gesteld zag. Projectleider Jean-Pierre Joos (links op de foto) windt er geen doekjes om: “Er zijn heel wat leermomenten geweest. En keuzes die wringen. Een voorbeeld? Stel: iemand biedt tweedehands spullen aan waarvan je vrij zeker weet dat je er een van je 950 members heel blij mee kunt maken. Dat gebeurt vaak, en is hartverwarmend. Toch twijfel je soms: is het wel echt goed spul of wil iemand zich een ritje naar de stort besparen? Kijk, wij zijn geen kringloopwinkel, hebben ook geen magazijn. Regelmatig verwijzen we dan toch vriendelijk naar goede doelen waarvoor dit beter behapbaar is. Al maken we graag een uitzondering voor een meisje van negen dat haar favoriete knuffel komt aanbieden voor de arme kinderen. Zeker weten!”

Verschil maken

Een andere factor bij zulke keuzes is de achtbaan waarin het kleine kernteam van Quiet Tilburg zich in 2017 gekatapulteerd heeft. Joos: “We hebben de ambitie om de Quiet-formule uit te rollen in veel meer steden in Nederland. Dit jaar zijn er in Den Bosch, Maastricht en Groningen al Quiets van start gegaan. In de voorfase en de beginfase bieden we vanuit Tilburg veel ondersteuning. Dat betekent dat we kritisch moeten zijn: waaraan besteden we wél tijd en energie, en waaraan juist niet? We willen voor zoveel mensen in armoedesituaties een verschil maken, maar hoe dan? De discussies daarover lopen soms hoog op, want ja… waarom niet tóch die ene leuke actie doen, ook al kost die eigenlijk te veel tijd? Dat is een voortdurende worsteling, voor ons allemaal.”

Grenzen stellen?

Nog meer pijnpunten? Jean-Pierre Joos: “Genoeg! Neem de no-shows… Bij Quiet gaan we uit van vertrouwen en respect, en we merken dat dat voor veel members een verademing is, ze zijn dat niet meer gewend. Werkt ook geweldig, we zien mensen opbloeien. Wie zich inschrijft krijgt uitgebreid uitleg over wat Quiet kan betekenen. Ons belteam – vrijwel allen zelf member – steekt er vervolgens veel energie in om de mensen zo goed mogelijk te begeleiden, als ze een aanbieding van een sponsor accepteren. Desondanks komt het weleens voor dat een member zonder bericht verstek laat gaan, terwijl er een tafeltje voor twee gedekt is of een knipbeurt is gepland. Terechte ergernis bij de sponsor, slecht voor ons imago. Dan blijkt er soms heus wel een heel knellende reden te zijn geweest, maar soms ook niet. En wat doe je dan? Stráffen, of toch zo lang mogelijk vasthouden aan dat vertrouwen? Wij kiezen voor een mix. Nóg een keer goed uitleggen hoe het werkt, maar ook duidelijk aangeven: tot hier en niet verder.” Een pauze. “Ja toch?”

Lees hier meer over de scores & sores van 2017.

Foto boven: Quiet heeft een klein kernteam, maar ook een grote groep vrijwilligers die activiteiten organiseert en begeleidt.