DEN BOSCH – Van 3 – 16 juni 2019 vinden de Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten plaats in ’s-Hertogenbosch. Met dit toernooi komt er een prachtig topsportevenement naar ’s-Hertogenbosch. Een geweldige kans om de Brabantse regio te verbinden en het evenement te gebruiken om een impuls te geven aan lokale maatschappelijke uitdagingen. Om deze maatschappelijke spin-off te waarborgen is met vertegenwoordigers van de organisatie, sport, stad en provincie gewerkt aan een maatschappelijk programma.

Zo is er een programma opgezet met kinderfeestjes, de droom van ieder kind. Voor kinderen die opgroeien in armoede is zo’n feestje geen vanzelfsprekendheid. In de aanloop naar de Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten worden er speciaal voor Quiet kids, wekelijks ‘World Archery’ kinderfeestjes georganiseerd.

Deze week viert de 10-jarige Lotte haar feestje. Lotte is een enthousiast, stoer en sociaal meisje dat weet wat ze wil. Als ze later groot is, gaat ze werken bij de politie. Dat staat vast. Met haar honger naar avontuur en spanning komt dit ‘Ridder’-feestje met speurtocht door de stad, boogschieten en een afsluitend etentje als geroepen. Op woensdagmiddag is het zover en ontvangt More2Win-medewerker Joes, verkleed als ridder, de kinderen met iets te drinken. Het ijs is snel gebroken, want Joes weet alle kinderen, al lopende door de stad, uit te dagen met spelletjes en weetjes, bokspringen, hilarische trucs, tellen en klimmen. De tijd vliegt voorbij.

In de gymzaal in de St Jorisstraat, staat alles klaar voor een potje ‘Archery Tag’, een mix tussen trefbal en paintbal, maar dan met pijl en boog. Na een korte instructie lukt het iedereen zijn pijlen te richten op de obstakels en de tegenstanders, maar natuurlijk ook op Joes. Moeder Saskia bekijkt het hele tafereel met een brede glimlach. “Dit is Lotte’s eerste feestje in vier jaar en moet je zien! Al die vrolijke, uitgelaten kinderen en vooral ook de glimlach op het gezicht van Lotte. Dat is toch genieten!” De dag wordt feestelijk afgesloten met pannenkoeken aan een mooi versierde tafel bij Tof Koekie, Achter ’t Stadhuis.

 

 

Die glimlach op het gezicht van mijn dochter. Onvergetelijk!

“Het was super, leuker dan ik had durven hopen. Ik wist niet dat pijl en boogschieten zo gaaf zou zijn”, verteltLotte. Moeder Saskia vult aan: “Het was al een geweldig cadeau voor haar om eindelijk ook eens vriendinnetjes uit kunnen nodigen voor een feestje. Zo fijn dat Lotte nu ook op school kan vertellen over haar eigen feestje. Maar het was ook een cadeautje voor mij: ik hoefde nergens aan te denken, alles was geregeld. Wat een luxe! Even geen zorgen. Een kinderfeestje lijkt simpel, maar behalve kosten zijn er veel dingen om aan te denken en te regelen. Vandaag hoefde ik alleen maar mee te genieten.”

En Lotte? Zij wil nog steeds bij de politie. En als dat niet lukt wordt ze piloot. Maar Joes heeft er alle vertrouwen in: “Lotte kan heel goed richten. Een eigenschap die haar als politieagente goed van pas zal komen.”

De organisatie van het WK Handboogschieten is in handen van Team TOC, in nauwe samenwerking met de Nederlandse Handboogbond, de provincie Noord-Brabant en de gemeente ‘s-Hertogenbosch. De maatschappelijke programma’s, waaronder de organisatie van de kinderfeestjes, worden mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS en door BrabantSport, Thinc Ahead en More2Win.