De hoopvolle update van Roger

Geen aanbiedingen. Geen inloopochtenden. Geen fysiek contact. De coronacrisis is ook bij de Quiet Community’s en haar members voelbaar. Ondanks alles zijn de community’s misschien wel hechter dan ooit. Dankzij inloopochtenden via Zoom en Skype bijvoorbeeld. Of belteams die members telefonisch een hart onder de riem steken. Van Groningen tot Maastricht en van Rotterdam tot Nijmegen laten members en vrijwilligers zien dat verzachten en versterken van levensbelang zijn. Juist nu. Om ook te blijven vertellen, zochten we opnieuw contact met een aantal hoofdpersonen uit de Quiet Nederland najaarscampagne. Zoals Roger, member en vrijwilliger bij Quiet Community Maastricht. Voor ons eerste gesprek ontving hij ons in zijn thuisstad met heerlijke Limburgse vlaai. Dit keer vindt het gesprek telefonisch plaats. Maar net als een half jaar geleden treffen we de goedlachse Roger ontspannen en optimistisch aan.

TEKST: RUTGER RIJKEN-VROLIJK
FOTO’S: ROOS PIERSON

“Op het ogenblik gaat het goed,” brandt Roger los, “maar aan het begin van de coronacrisis ben ik wel een paar dagen goed ziek geweest.” De afgelopen maanden heeft hij, zo goed als het ging, rekening gehouden met alle maatregelen. Maar écht stilzitten is niks voor hem. “Een boodschap, een ommetje, ja dat heb ik er wel in gehouden. Maar onze inloop, daar kwam plots een eind aan. Heel erg wennen hoor, want normaal is die maandagmorgen echt een vertoefje voor me. Koffie, stukje vlaai en dan lekker onder de mensen. Dat laatste mis ik het meest. Vandaar dat ik, toen ik daar een mail van Quiet over kreeg, meteen in het belteam ben gegaan. Ik zit toch thuis en doe voor Quiet graag alles wat ik kan.”

Als kersvers lid van het belteam heeft Roger inmiddels contact gelegd met veel van de bijna 400 members in Maastricht. Gesprekken over eenzaamheid, verveling en boodschappen doen. “Ik vraag sowieso of mensen een vangnet hebben,” vervolgt Roger. “Of ze iemand nodig hebben die even naar de supermarkt kan voor een boodschap. En gewoon, hoe het met ze gaat, dat vraag ik ook. Bijna iedereen kent me hè, dat praat makkelijk. Als een vreemde opbelt neemt niemand op. Maar als ze horen dat ik het ben, is men altijd blij.” Niet moeilijk om je daar iets bij voor te stellen. Rogers zachtaardige stem heeft een ontegenzeggelijk positief effect.
 

Helemaal aan de bodem

Een van de belletjes die Roger zich nog goed voor de geest kan halen, is met iemand die middenin de crisis te maken kreeg met een volgende crisis: een rattenplaag in huis. “Ik belde haar per toeval op, maar goed ook! Haar hele inboedel moest naar de milieustraat en ze had geen idee hoe ze het met de verzekering moest regelen. Ze zat helemaal aan de bodem. Ik heb haar in contact gebracht met een bewindvoerder die we bij Quiet kennen en die heeft meteen geholpen.” Het opvangen van de wekelijkse inloop met broodnodige telefoontjes is niet het enige middel dat Quiet Maastricht inzet, vertelt Roger. Er is met een aantal vrijwilligers voortdurend aandacht besteed aan de members: “We zijn – op afstand – met rozen langs de deuren van members gegaan. En voor de Pasen met paaseitjes! Je wil de mensen toch iets geven hè? Ik heb members zien huilen van geluk, heel bijzonder. Ook hebben we allerlei leuke acties bedacht zoals het insturen van foto’s enzo. Helaas zijn dat geen aanbiedingen natuurlijk, maar Quiet laat zo wel merken dat ze aan de members denken. Mooi vind ik dat.”

“We hebben onze vrijwilligers gevraagd hoe we in deze turbulente tijd, zonder inloop en zonder aanbiedingen, tóch verbinding konden zoeken met onze members,” vult Quiet-projectleider Mardoeka Christensen aan. “Zeker toen we hen niet meer persoonlijk konden ontmoeten en er mogelijk veel hulpvragen zouden ontstaan bij onze doelgroep.” In plaats van in de verlamming te schieten, werden talloze member-vrijwilligers (waaronder Roger) enthousiast en maakten ze samen met Mardoeka en haar team direct plannen. Zowel voor members als voor sponsors die het moeilijk hadden, werden acties op touw gezet. Mardoeka somt op: “Bloemen, speelgoed, knutselpakketten voor onze members, een belletje, een kaartje vanuit de organisatie, een film van de plaatselijke bioscoop maar dan online, een fotowedstrijd. Wij zijn als organisatie trots op de kracht, positieve energie en creativiteit van iedereen die hier zijn steentje aan heeft bijgedragen!”
 

Creatief, schoon en veilig

Terug naar Roger die, net als ouders over de hele wereld, te maken kreeg met thuisscholing voor zijn zoon. Opdrachten per mail, een keer per week even bijkletsen met de klas. “Dat was wel even wennen ja, maar het lukte om hem aan het werk te houden. Nou ja, niet altijd,” lacht Roger, “soms was de concentratie ver te zoeken.” Inmiddels gaat zijn zoontje alweer enkele weken naar school. Groep 8, een spannend jaar. “Volgend jaar naar de middelbare, maar dat komt vast goed. Weet je, het is een gekke tijd voor iedereen en dat zal nog heel lang gaan duren vrees ik. Vanaf 1 juni is de Quiet-inloop weer open. Er mogen maximaal twaalf members tegelijkertijd komen en je moet je vooraf aanmelden. We zorgen ervoor dat alles goed schoongemaakt wordt en werken als vrijwilligers ook in ploegen. Je wordt er wel creatief van.”
 

Een voorzichtige vooruitblik

Roger verwacht dat hij nog wel even in het belteam zal blijven zitten. Maar dat hij weer naar de inloop kan, ook al is het anders dan anders, doet hem goed. “Ik ga sowieso weer naar de inloop ja, het blijft afstemmen en zoeken maar het voelt fijn. We zitten nu op bijna 400 members maar ik ben bang dat er de komende tijd veel meer aanmeldingen bij zullen komen. Maar ja, zonder acties en aanbiedingen, wat kunnen we ze dan geven? Het blijft voorlopig lastig om iedereen aan te nemen.” Aan het eind van ons gesprek vragen we Roger nog naar zijn grote liefde, voetbalclub MVV. “Ja, MVV gaat in september weer beginnen maar dan zonder publiek. Ik heb dat echt gemist hoor, bij elke thuiswedstrijd in het stadion dankzij Quiet! Maar zodra er weer publiek het stadion in mag ben ik erbij!”