Op zaterdag 25 mei beleefde de Kiwanis Rally de tiende editie. Een toertocht van oldtimers, cabrio’s en andere bijzondere auto’s, maar dan met een bijzondere twist. Kijk maar eens naar de foto hierboven.

De Kiwanisclub Tilburg is al enkele jaren een vertrouwde naam in deze kolommen. Dat komt ervan als je als netwerkclub een stevige dosis maatschappelijke betrokkenheid aan de dag legt. Al eerder mocht Quiet Community Tilburg meedelen in de opbrengsten van diverse evenementen die de Kiwanis op poten zetten, zoals de Stadsquiz en de rally. 

De samenwerking beviel zo goed, dat verduurzaming een logische vervolgstap is. Esther Croes van Quiet: “De Kiwanisclub Tilburg heeft ons heel bewust als goed doel geprolongeerd. Dat geeft ons werk een enorme boost.”

Kwetsbare jongeren

Anders dan de  foto wellicht doet vermoeden is de sponsoring niet een kwestie van ‘hier heb je een cheque en doe er maar mee wat je wilt’. Esther: “We hebben samen gekeken naar een goede bestemming. De Kiwanis richten zich al vele jaren op projecten voor kwetsbare jongeren, en wij merken op onze beurt dat kinderen tijdens hun middelbareschooltijd extra lijden onder de effecten van armoede. Erbij horen is dan essentieel, en als je ouders bepaalde zaken niet kunnen betalen val je al snel buiten de boot. Of je het wilt of niet: buitenkant is op die leeftijd nu eenmaal bepalend.”

Eén en één is twee, en zo werd het concept van de Kiwanis Tiener Kit bedacht. De opbrengsten van de Kiwanis-evenementen worden besteed aan de aankoop van laptops, smartphones en/of fietsen. Quiet-gezinnen met een kind in de middelbareschoolleeftijd kunnen dan eenmalig een aanvraag doen voor één van deze vitale hulpmiddelen.

Esther: “Het onderwijs is in hoog tempo gedigitaliseerd, veel van het leren en de communicatie gebeurt online. Heb je geen toegang tot leermiddelen, apps en roosters, dan raak je snel achter en ligt uitsluiting op de loer. Een deugdelijke fiets is sowieso nodig.”

Het is de bedoeling duurzame en kwalitatief goede producten aan te schaffen, aldus Esther. Ook wat dat betreft blijft de samenwerking hecht. “De Kiwanis willen ook als personen graag hun betrokkenheid actief vormgeven. Dus zetten ze hun netwerk in om aan producten tegen scherpe prijzen te komen, zodat zoveel mogelijk members geholpen kunnen worden uit de pot voor de Tiener Kit.”

Euforische reactie

Die pot kreeg een fantastische impuls dankzij de opbrengsten en donaties die gegenereerd werden tijdens de Kiwanis Rally: aan het eind van het evenement mochten Esther Croes en Quiet-bestuurslid Stefan Jansen uit handen van Frank Doomen een waardecheque van maar liefst € 20.000 in ontvangst nemen. Bij laatstgenoemde leidde deze eerste schenking tot een euforische reactie, zoals je op de foto hierboven kunt zien. “Dit is in één woord geweldig”, zegt Stefan. “En niet alleen het bedrag, maar ook de manier waaróp. De betrokkenheid vanuit de Kiwanisclub, dat is nou een schoolvoorbeeld van hoe lokale solidariteit in de praktijk kan werken. Ze willen niet alleen geld genereren voor armoedeverzachting, maar juist ook de mensen om wie het gaat  ontmoeten en hun verhaal beter leren kennen. Dichtbij staan en concreet helpen, dat is precies zoals we met armoede aan de slag willen.” 

Over bijzondere auto’s gesproken: ook de Quiet-bus deed mee aan de rally, met Esther achter het stuur en Eric Rugebregt als navigator.