‘Een vrijwilliger van Kringloop Vinkhuizen maakte mij attent op een artikel over Quiet in de Gezinsbode. Nadat ik het gelezen had, heb ik meteen contact gezocht met Quiet,’ vertelt Erwin Sturing, directeur van Kringloop Vinkhuizen.

Tekst: Laura Dijkstra, foto’s: Gerard Julsing

In 2013 kwam Erwin in contact met een kerkelijke gemeente in Vinkhuizen. ‘De gemeenschap zag dat er verschillende problemen in de wijk speelden en wilde iets voor de wijk betekenen. Het idee was om een kringloop op te richten.

Kringloop als ontmoetingsplek

Met de oprichting van een kringloop kom je als gemeenschap ook echt midden in de wijk te staan. Het is een laagdrempelige manier om mensen met elkaar in contact te brengen en te ontdekken wat ze nodig hebben. Ik had gelijk zoiets van, dit is een goed idee! Een kringloop is zoveel meer dan een plek waar je leuke spullen voor een klein prijsje op de kop kunt tikken; het is vooral een plek om elkaar te ontmoeten. In een televisieprogramma werd gemeld dat een kringloop een veredeld buurthuis is. Treffender kan ik het niet zeggen. Mensen kunnen hier heerlijk zichzelf zijn.

Samenleven betekent samenwerken

‘Samenleven betekent in mijn ogen ook samenwerken. Als we door onze krachten te bundelen, samen nog meer mensen in armoede kunnen helpen, is dat alleen maar winst! Ik kom zelf ook niet uit een rijk nest, maar we hadden het goed thuis. Ik ben van oorsprong opgeleid tot sociaal werker. Ik heb tijdens mijn werk veel armoede gezien. De behoefte om mensen die met problemen worstelen samen te brengen werd steeds sterker. Via de kringloop heb ik dit kunnen realiseren.’

Leven in vertrouwen

Erwin vult zijn verhaal aan met een voorbeeld. ‘Wanneer het wijkteam bijvoorbeeld in aanraking komt met mensen die het erg moeilijk hebben, meubels of iets dergelijks nodig hebben en wij hebben dat op dat moment in huis, dan doneren wij dat wat er nodig is. Geluk is zo’n stuk mooier als je het door kunt geven en dat past heel goed in mijn levensvisie: ik kies ervoor om in vertrouwen te leven.’

 

Aanbieding

Bij Kringloop Vinkhuizen blijft het gelukkig niet alleen bij woorden. Zo is er elke maand een aanbieding voor Quiet members om voor 50 euro aan meubelen bij kringloop Vinkhuizen uit te zoeken. Ook mag Quiet twee members per maand blij maken met 2 x 20 euro aan spullen uitzoeken. Daar zijn we als Quiet natuurlijk ontzettend dankbaar voor.

Goed voor elkaar zijn

‘Ik zou tegen iedereen willen zeggen: Kom langs. Ook voor gewoon een kop koffie en een praatje ben je welkom. Verder hoop ik oprecht dat mensen in onze maatschappij meer naar elkaar gaan omzien. Dat vind ik ook zo leuk aan Quiet; het is een oproep aan de maatschappij, om te delen, samen te werken en goed voor elkaar te zijn. De focus ligt op mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Dat schept onderlinge verbindingen op een dieper niveau.’