Het KunstExpress maatjesproject is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 13 jaar die een talent hebben op het gebied van bijvoorbeeld muziek, toneel of beeldende kunst. Ze komen uit een gezin waar te weinig geld is voor kunsteducatie. Samen met hun maatje gaan ze een schooljaar lang elke week kunstzinnige activiteiten ondernemen. Na Rotterdam, Amersfoort en Nijmegen start het project nu ook in Tilburg. Daarvoor is initiatiefnemer stichting De Vonk op zoek naar kinderen én maatjes.

Binnen KunstExpress ontmoeten het maatje en het kind elkaar één keer in de week en kijkend naar waar de interesse van het kind ligt, kunnen zij gaan schilderen of fotograferen, een videoclip maken of toneelspelen. De koppels werken vervolgens wekelijks onder begeleiding van een projectleider aan de kunstzinnige ontwikkeling van het kind. Aan het einde van het schooljaar ronden de koppels hun contact af middels de presentatie van hun kunstwerken in een KunstExpress tentoonstelling.

KunstExpress kinderen
De kinderen van KunstExpress zitten in de bovenbouw van de basisschool (9 t/m 13 jaar) en komen uit gezinnen waar te weinig geld is voor kunsteducatie. Het meedoen mogelijk maken en het ontwikkelen van talent staan centraal in dit creatieve maatjesproject.

KunstExpress maatjes
De maatjes van dit project zijn tussen de 19 en 30 jaar oud en hebben affiniteit met kunst. Het project is zeer geschikt als stageplek voor studenten van sociale en creatieve opleidingen. Na een intensieve training worden deze maatjes 1 op 1 gematcht met een talentvol kind.

Aanmelden
Ouders, leerkrachten, maatschappelijk werkers of intern begeleiders kunnen een kind aanmelden. Van belang is dat zij een goede inschatting kunnen maken van het creatieve talent van het kind en de financiële situatie van het kind.

Maatjes wordt gevraagd om een brief te schrijven, waarin gemotiveerd wordt waarom ze maatje willen zijn en wat hun eigen affiniteit met kunst is. Aanmelden kan via stichting De Vonk per telefoon 013-4647600 of mailen naar m.borgers@stichtingdevonk.nl. Voor meer informatie kunt u op Facebook zoeken naar KunstExpress Tilburg.

Stichting De Vonk, organisatie voor maatschappelijk activeringswerk, uit Tilburg voert het project uit en nodigt kinderen en maatjes (Tilburg of omgeving) uit om zich aan te melden. Deelname aan het project is gratis, wel moeten ouders toestemming geven om hun kind mee te laten doen.