Wie leeft van een laag inkomen heeft recht op allerlei toeslagen en subsidies. Maar lang niet iedereen weet alles te vinden. Daardoor blijft er onbedoeld geld op de plank liggen. Zonde. De website www.berekenuwrecht.nl helpt en rekent voor jouw persoonlijke situatie uit op welke toeslagen en subsidies jij recht hebt. Tot op de euro nauwkeurig. “Het is eigenlijk één grote rekenmachine”, zegt Marcel Warnaar, senior onderzoeker bij het Nibud, dat de tool ontwikkelde. De tool geeft een totaaloverzicht. “Het berekent op welke financiële steun jij recht hebt, op grond van alle landelijke én alle lokale regelingen die voor jou van toepassing zijn. Je weet dus meteen hoe de vork in de steel zit. Nog een voordeel: het invullen is anoniem en de gegevens worden niet opgeslagen.”
Veel mensen laten geld liggen, omdat ze zich niet realiseren dat ze recht hebben op financiële steun, zegt Marcel. “Vooral zelfstandigen met een laag inkomen. En mensen die werkloos zijn geworden en leven met een ww-uitkering. Ze leven op of rond een sociaal minimum, staren zich blind op de uitgaven, maar ze staan er niet bij stil dat er ook mogelijkheden zijn om hun inkomsten te vergroten.”

De tool geeft niet alleen een overzicht voor jou op maat. Het helpt ook om financiële problemen voor te zijn. Als je minder gaat verdienen, kun je meteen uitrekenen welke gevolgen dat heeft. Op hoeveel meer steun heb je nu recht? Wat verandert er onder de streep? Misschien ga je veel minder verdienen, maar ga je er dankzij extra regelingen maar een klein beetje op achteruit. Voor wie heeft uitgezocht waar hij recht op heeft, ligt er een nieuwe uitdaging: de aanvragen de deur uit doen. De regelingen en toeslagen moeten bij verschillende loketten worden aangevraagd, zowel landelijk als bij de gemeente. Op de websites van de overheden zijn aanvraagformulieren te vinden. Wie er zelf niet uitkomt, kan gebruik maken van ‘Formulierenhulp dichtbij’: www.tilburg.nl/inwoners/laag-inkomen/formulierenhulp, of kan aankloppen bij verschillende organisaties, zoals Humanitas en ContourdeTwern.

Er zijn landelijke en lokale toeslagen en regelingen. Landelijk bepaald is bijvoorbeeld de huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderbijslag, het kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag, verschillende heffingskortingen en de bijzondere bijstand (maar de gemeente bepaalt hoe de bijzonder bijstand wordt ingezet). De gemeente Tilburg heeft daarnaast verschillende regelingen voor Tilburgers. Zo is er de Meedoenregeling: je krijgt een eigen budget, dat je kunt uitgeven aan meer dan 1200 activiteiten. De Meedoenregeling is onderdeel van het T-Kindpakket. Dat is bedoeld voor kinderen die opgroeien in gezinnen met een laag inkomen. Formulierenhulp Dichtbij is gratis en gemakkelijk. De vrijwilligers van de Formulierenhulp Dichtbij houden een keer per week spreekuur in het wijkcentrum. Hier kun je zonder afspraak naartoe komen. Breng alle papieren mee die nodig zijn voor het volledig invullen van de formulieren.
Hier kun je terecht voor hulp bij het invullen van formulieren.
Maandag van 13.00 – 14.00 uur Wijkcentrum Spijkerbeemden, Don Sartostraat 4
Dinsdag van 13.00 – 14.00 uur Buurtpunt, complex Singelzicht, Borculolaan
Woensdag van 10.00 – 12.00 uur Wijkcentrum de Ypelaer, Corellistraat 10
Donderdag van 10.00 – 11.00 uur MFA Zuiderkwartier, Wassenaerlaan 38
Donderdag van 18.30 – 19.30 uur MFA De Poorten, Hasseltstraat 194
Vrijdag van 10.00 – 11.00 uur MFA Het Kruispunt, Sinopelstraat 1

Lukt het je niet om het wijkcentrum te bezoeken dan komt de Formulierenhulp Dichtbij bij jou thuis. Bel voor een afspraak naar 013 – 542 16 64. info@thuisadministratie.info Formulierenhulp Dichtbij wordt uitgevoerd door Humanitas en ContourdeTwern.

Tekst: Ester Segers   |   Afbeelding: Helen Smeeman