FOTO: LAURENS BOUVRIE

Het Theater aan het Vrijthof in Maastricht opende op Wereldarmoededag 17 oktober de zalen voor de officiële aftrap van de Quiet Community Maastricht. Onder het genot van de bekende Limburgse vlaai konden rond de 100 gasten met elkaar kennismaken, nadat ze hartelijk werden verwelkomd door onze enthousiaste vrijwilligers Jolanda, Iris, Peter en Carola, het voltallige bestuur van de Stichting Quiet Community Maastricht en de personages van Sjöld, waarover later meer. De gezellige muziek van Louis van den Bongaert met zijn accordeon zorgde al direct voor een gemoedelijke sfeer.

Het was toen al goed te zien dat er een gemeenschap, een community, groeide. Mensen vanuit de voedselbank, hulpverleners, vele (potentiële) sponsoren uit het bedrijfsleven, een wethouder, fondsen, vrijwilligers en vooral ook veel andere initiatiefnemers van armoedeprojecten gingen geanimeerde gesprekken aan. Of zoals iemand opmerkte: “Het lijkt wel een reünie, en dat moeten we vaker gaan doen.”

Toneel uit het hart

Na drie kwartiertjes bijpraten heette Paul ’t Lam, dagvoorzitter van de middag, alle aanwezigen welkom en leidde de gasten door een afwisselend en verrassend programma. Allereerst, zoals dat hoort  in een theater,  het optreden van Buurttheater Mariaberg met een deel uit hun documentair toneel Sjöld (Maastrichts voor ‘schuld’), gespeeld door leden die allemaal ‘ervaringsdeskundigen’ zijn in armoede en schulden. Recht uit het hart gespeeld en het kwam ook recht in het hart aan bij de vele aanwezigen. Het geboeide publiek gaf hen een geweldig en verdiend applaus.

Daarna de première van de campagnevideo van ikdeelquiet.nl en ook deze werd beloond met een stevig applaus. Het daaropvolgende driegesprek tussen de directeur van het Theater aan het Vrijthof Jean Boelen, de wethouder armoede van Gemeente Maastricht André Willems en de voorzitter van de Quiet Community Maastricht Bert Vrolijk leverde mooie inzichten op over samenwerking en de kracht van de community, maar ook het besef dat we er met zijn allen flink aan moeten blijven trekken.

Spetterend enthousiasme

In de daaropvolgende skypeverbinding met grondlegger Ralf Embrechts in Tilburg, daar waar het allemaal begon, spetterde het enthousiasme van het scherm. Maastricht liet zich even behoorlijk horen en met veel lawaai werd aan Tilburg duidelijk gemaakt dat ze er een groot zusje (of broertje) bij hebben gekregen. Inmiddels was ook bekend dat Groningen en Den Bosch flitsend van start waren gegaan met een mooi programma en met evenveel enthousiasme als in Maastricht werd geproefd.

In de afsluiting werd de vrijwilligers, het bestuur en het projectmanagement gevraagd om naar voren te komen. Zij  mochten uit handen van de theaterdirecteur Jean Boelen een cheque in ontvangst nemen voor alle members met de mogelijkheid om vanaf 2018 naar verschillende voorstellingen te kunnen komen kijken. Geweldig! En ook de wethouder had een mooie enveloppe met dinercheques meegenomen, die hij met liefde overhandigde aan de Quiet Community Maastricht.

Samen aan de slag

In 2018 gaat de Quiet Community Maastricht volledig van start en binnenkort worden de eerste members ingeschreven. Aan de betrokkenheid van alle deelnemers aan deze aftrap zal het niet liggen. Opnieuw een daverend applaus en luide aanmoedigingen, toen Paul ’t Lam met het tonen van het logo de officiële geboorte van Quiet Community Maastricht aankondigde. Maastricht maakt alvast goed lawaai voor stille armoede!

De enerverende middag werd afgesloten met een borrel met lekkere wraps van sociale partner Athos Eet en muziek van Louis. We gaan samen met veel energie aan de slag. Samen, want alleen kunnen we het niet!

Hier kun je nog meer lezen over de aftrap van Quiet Maastricht.