Aandacht vragen voor stille armoede, dat doen we bij Quiet Community graag en vaak. In de rubriek Ongezouten op Ticket to Tilburg vertelt voorzitter Stefan Jansen over de traditioneel hoge armoedecijfers in onze stad, maar vooral over de positieve krachten die samen voor verbetering kunnen zorgen. Hieronder het interview van Sanne Leenders, de fraaie foto’s zijn gemaakt door RAWCAT Media.

Tilburgers worden steeds trotser op hun stad. Nieuwe gebouwen rijzen aan de horizon en sfeergebieden als de Piushaven en de Spoorzone zijn populairder dan ooit. Maar wat schuilt er achter die vernieuwing? Hoe zit het met de armoede in Tilburg? We spreken met de voorzitter van Quiet Tilburg, Stefan Jansen: “Tilburgers mauwen nu al een stuk minder over het uiterlijk van hun stad, maar laten we het sociale aspect niet vergeten. Wij maken met Quiet lawaai voor stille armoede. Laten we dit samen doen, zodat we met zijn allen ook trots kunnen zijn op een sociaal Tilburg.”

Stefan Jansen kwam een aantal jaar geleden op verschillende manieren in aanraking met Quiet. Enerzijds omdat hij al ruim zeven jaar lid is van de Ronde Tafel 28, een club waarbij ongeveer 20 mannen zich inzetten voor de lokale maatschappij. Stefan: “We zamelden geld in voor het goede doel Quiet. Uiteindelijk zorgden we er samen voor dat 100 mensen naar de Efteling mochten, een uitje dat voor velen niet vanzelfsprekend is. Dat doen we ondertussen al vijf jaar. Als je meegaat naar zo’n uitstapje hoor je pas echt de verhalen van mensen. Je hoort dat er heel veel verschillende soorten situaties zijn waardoor iemand in armoede raakt.” Anderzijds werd Stefan ook zelf voor hulp benaderd door Quiet. “In mijn functie als advocaat bij De Voort Advocaten houd ik mij veel bezig met het privacyrecht en het arbeidsrecht. Toen Quiet om mijn hulp vroeg heb ik dan ook direct ja gezegd. Ik startte als vrijwillige privacy- en hr-adviseur waarbij ik van dichtbij keek naar de manier waarop de organisatie werkte en de overeenkomsten. Dat werk ging uiteindelijk steeds een stapje verder. Zo ben ik tussentijds nog secretaris geweest en bekleed ik nu met veel plezier mijn rol als voorzitter.”

Een organisatie om trots op te zijn

Quiet: de afgelopen vijf jaar goed voor zo’n 25.000 geluksmomenten, met bijdragen van 400 sponsors en winnaar van de Nationale Vrijwilligersprijs 2020. Iets waar ze bij Quiet terecht trots op mogen zijn. Stefan vertelt: “Dat we door die 25.000 geluksmomenten voor onze members het verschil konden maken is iets waar wij als organisatie enorm trots op zijn. We hebben het samen met de stad gedaan!” Quiet viert het eerste lustrum en helpt de situatie van mensen die in armoede leven te verzachten. Dit doen ze samen met lokale sponsors door gratis producten en diensten aan te bieden aan hun members. Ook wil Quiet hun members versterken door trainingen aan te bieden en sociale contacten te stimuleren. “We kijken naar de situatie per persoon en proberen die structureel te verzachten en versterken.” Waarom Stefan juist bij Quiet vrijwilliger is? “Naast mijn werk en mijn gezin wil ik altijd binnen Tilburg betrokken zijn bij minstens één organisatie om daar mijn energie in te stoppen. Ik wil iets terugdoen voor de stad waar ik ben opgegroeid en waar ik een leuk leven heb. Ik gun iedereen dat geluk en plezier en hoop met mijn inzet de armoede in de stad te verlichten.”

Armoede heeft Tilburg nooit verlaten

“Onze stad kent een lange historie van armoede. Dat komt voort uit de textielindustrie en andere grote industrieën waarin veel laaggeschoolde arbeiders werkzaam waren. De mensen werkten hard, deden vaker ongezond werk en werden daardoor sneller ziek. Vaak zonder vangnet. Het sociale DNA van Tilburg is toen ontstaan en helpt enorm om armoede samen te verlichten en aan te pakken. Veel organisaties en bedrijven staan op tegen armoede en willen deze groep mensen helpen. Waar dit vroeger de kerk, paters en nonnen waren, zijn dit nu maatschappelijke organisaties zoals Quiet. De armoede groeit, maar de organisaties die het willen voorkomen, verzachten of oplossen ook.”

Valt het jou de laatste jaren ook op dat er zo veel wordt gebouwd in Tilburg? Spreek je al met trots op feestjes en partijen over jouw stad? Grote kans van wel! Maar heb je het ook wel eens over de armoede in Tilburg? Volgens Stefan doen we dit nog niet genoeg. “Er is veel stille armoede in de stad. Veel mensen kunnen niemand aanwijzen die in armoede leeft, maar toch is dit ruim 10% van de Tilburgse bevolking, dat is echt veel!”

Als het aan Stefan ligt moeten we met zijn allen meer doen om de armoedecijfers omlaag te brengen. Dat kan klein beginnen. Zo kan ieder bedrijf dat een product of dienst over heeft of graag ter beschikking stelt zich aanmelden. Denk hierbij aan een fietsenmaker die gratis kinderzitjes weggeeft tot aan de plaatselijke horeca die een tafeltje vrijhoudt voor een member. Ook vrijwilligers zijn er nooit genoeg. Wil je daarom een handje helpen? Neem dan contact op met Quiet Tilburg.

Samen maken we meer impact

Vooral op stadsniveau valt er volgens Stefan nog een hoop winst te behalen. “Het is ons tot op heden nog niet gelukt om met de historisch ontstane armoedetrend van Tilburg te breken. We zijn met zijn allen trots op de fysieke stad die ontstaat, zoals een Piushaven, de Spoorzone en een vernieuwde binnenstad. En terecht. Maar op sociaal gebied moet er nog veel gebeuren om de trend te breken. Er gaan miljoenen om in het vernieuwen van een stad, maar laten we eenzelfde hoeveelheid geld nu ook eens voor een lange periode durven steken in het voorkomen, verzachten en oplossen van armoede. Ja, het is een verhaal van de lange adem en doorzetten, maar dat kan Tilburg. En dat doen we samen!”

Meer regie, snellere aanpak

Volgens Stefan mag er dus nog wel een tandje bij wanneer we spreken over het aanpakken van armoede in Tilburg. “Er zijn veel mensen en organisaties die de armoedecijfers naar beneden willen helpen. En ja, de nood en het besef is er, maar dat we er met zijn allen echt een prioriteit van maken naast alle andere onderwerpen… dat mis ik nog.” Dus zou er volgens Stefan meer regie mogen plaatsvinden. “Het begint bij samenwerken, regie en coördinatie. Die regie zou wat mij betreft bij de gemeente moeten liggen, want het is onze stad, met onze inwoners en daardoor ons maatschappelijk probleem dat er armoede is. Los van elkaar doen we allemaal goed werk, maar samen kunnen we pas echt impact maken. Ik zou daar graag in meedenken zodat we straks samen kunnen zeggen dat ieder jaar het percentage van mensen dat in armoede leeft een stukje lager is geworden.”

Stefan Jansen: “Een draaimolen is een metafoor voor het leven. Het kan heel snel de andere kant opdraaien. Er zijn bepaalde gebeurtenissen in het leven die je niet zelf in de hand hebt. Voor je het weet beland je in zo’n draaimolen die sneller draait dan je denkt. Armoede kan iedereen overkomen.”