Een nieuw matras. Dat is vaak een grote uitgave, maar wel een die het waard is. Niets fijner dan uitgerust wakker worden. Maar zo’n investering loopt in de papieren en is daarom voor Quiet-members vaak niet weggelegd. 

“Ook wij kunnen ons als stichting zulke uitgaven niet veroorloven. Daarom hebben we een financiële bijdrage aangevraagd bij onder andere Stichting Armoedefonds. We zijn ontzettend dankbaar dat zij die toekenden. Maar liefst 50 nieuwe matrassen hebben we via Beddenwinkel De Dieze kunnen leveren aan onze Bossche members!”, vertelt Tessa van Berkel, projectleider bij Quiet Den Bosch.

Fondsen werven
Stichting Armoedefonds is blij om Quiet te kunnen helpen. Irene Verspeek, medewerker Fondsenwerving en Communicatie bij het fonds, vertelt: “Als landelijke organisatie willen we armoede in Nederland bestrijden en de gevolgen ervan verzachten. Onze kracht zit in het werven van fondsen. Met inmiddels 23000 vaste donateurs hebben we een stevige basis opgebouwd om landelijke initiatieven financieel te steunen. Drie keer per jaar is er een toekenningsronde en kijken we waar we het verschil mee kunnen maken.

Los daarvan werken we samen met de overheid, geven voorlichting over armoede en initiëren eigen acties. Zoals de schoolspullenactie. Een vrij actuele actie gaat over menstruatiearmoede, waarbij voor vrouwen die onder de armoedegrens leven menstruatieproducten beschikbaar gesteld worden. We merken dat steeds meer gemeenten hierover contact zoeken.”

Dat Quiet en Stichting Armoedefonds elkaar tegenkomen is niet verwonderlijk. Irene: “We zijn letterlijk buren. Wat we van Quiet erg goed vinden is het lokale karakter. Er is veel oog voor sociale activiteiten voor de members, samen dingen doen. Dat is erg belangrijk, naast materiële zaken.”

Beddenwinkel De Dieze
Marc Verhoeven, eigenaar van de beddenwinkel, droeg graag zijn steentje bij: “We hebben een fijne winkel, werken lekker. Hoe mooi is het dan om iets terug te kunnen doen voor de samenleving? We hebben tegen zeer scherpe tarieven geleverd, wetende dat de matrassen goed terecht zouden komen. De reacties van de members waren hartverwarmend. Zulke blije gezichten!” Tessa: “Voor Quiet- members is een goed matras een luxe, maar eigenlijk behoort het tot een basisbehoefte. Vorig jaar hielp De Dieze ons ook door gratis toppers te leveren. We hopen natuurlijk dat meer mensen zich aangesproken voelen om te doneren voor dit soort zaken.”

Irene: “Dat klopt. En we hebben samen nog een lange weg te gaan, voor we de armoede uit ons welvarende land hebben. Dat baart zorgen, maar gelukkig zien we veel lokale initiatieven. Een ding is zeker: we hebben elkaar nodig om het op te lossen, samen met de overheid, het bedrijfsleven en alle hulporganisaties.”

Tekst: Wilma van Rooijen / Tekstnuance