Silvia Noorman (51) heeft al 25 jaar een modezaak in Eelde-Paterswolde. Zij heeft haar winkel beschikbaar gesteld voor een make-over voor een member van de Quiet Community. “Wat is er nu mooier dan een keer wat voor een ander doen,’ vertelt zij, terwijl ze ons koffie komt brengen. Iets voor een ander doen past natuurlijk weer heel goed in de Quiet-filosofie.

Tekst: Arnold de Meijer. Foto’s: William Seising

Samen met visagiste Tineke Brouwer, stapt Lidy (zwart T-shirt en spijkerbroek) Sil ’s & DaSilva mode binnen. Grote koffers met rouges in allerlei kleuren, stapels kwastjes en doekjes, allerlei make up in een veelvoud aan kleuren worden op de gezellige koffietafel in de winkel gezet. ‘Ik vind het best wel spannend,’ vertelt Lidy, terwijl ze op de kruk gaat zitten. ‘Ik wil niet op de foto hoor.’  Silvia knoopt een gesprek met Lidy aan, over welke mode ze leuk vindt. ‘Houd je van kleur?’ ’Ja hoor, als het maar geen nylon is, daar kan ik niet tegen.’ Silvia raast door haar winkel en komt in korte tijd met een geel vest en een blouse met dezelfde basiskleur. Lidy fronst haar wenkbrauwen.

Visagie

Ondertussen gaat Tineke aan de slag met haar visagie. Lidy ondergaat de behandeling als een echte filmster voor wie dit dagelijkse kost is. De glimlach verdwijnt niet meer van haar gezicht. Terwijl Tineke een lichte foundation aanbrengt blijven bezoekers van de winkel regelmatig even staan om te kijken wat er allemaal aan de hand is. Wenkbrauwen worden geaccentueerd, lippen gestift en de glimlach van de eerst nog wat schuchtere Lidy wordt steeds groter en standvastiger.

Sil’ s & DaSilva

‘Van twee winkels hebben we in dit grotere pand één zaak gemaakt,’ vertelt Silvia, terwijl ze regelmatig weggeroepen wordt om een van de klanten van advies te voorzien. ‘Wij hebben hier alle goede modemerken onder een dak. In de stad kan dat door allerlei concurrentie niet. En het voordeel ten opzichte van de stad is dat ik hier echt contact met de klanten heb. Het is veel persoonlijker en bovendien kan men hier gratis parkeren.’

Nieuwe Lidy

Lidy heeft inmiddels het vest en de blouse, met een spijkerbroek aangetrokken. Er komt een heel andere vrouw uit het pashokje. Er worden nog bijpassende schoenen uitgezocht. De outfit is nu compleet. De metamorfose is klaar. Een herboren vrouw met een van zelfvertrouwen blakend charisma besluit om de kleren aan te houden. Gevraagd om commentaar zegt Lidy: ‘Ik voel me fantastisch!’ Dat is nu wat Quiet bedoeld met empowerment.

Hoewel ze eerst niet op de foto wilde staat ze nu als een volleerd fotomodel, een dansende mannequin voor de spiegel. De stralende glimlach onuitwisbaar op haar gezicht.