In het kader van de coronacrisis plaatsen we deze week een interview met Margriet Bosma, werkzaam bij Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe. Hoe gaat de Voedselbank om met de crisis?

Margriet: “De eerste week van de crisis had ik toevallig een week vrij en kon ik fulltime voor de Voedselbank aan de slag. Vanaf de tweede week heb ik het tussen mijn vaste werk door en in de avonduren gedaan. Ik ontving in die weken honderden mails en belde iedere dag meerdere keren met mijn collega’s. Nu kan ik het weer naast mijn baan doen, de rust keert inmiddels een beetje terug en we zijn aan de nieuwe situatie gewend.

We zijn met een team van drie coördinatoren: productgericht, intake en klantgericht. Voor dat laatste ben ik verantwoordelijk. Daar is de bezorging nu bijgekomen, we werken momenteel met 18 chauffeurs om 100 voedselpakketten iedere vrijdagochtend rond te brengen. Dat waren er eerst maar ongeveer zes.

Het vergde een enorme organisatie om de uitgiftepunten in te richten volgens de maatregelen. Samen met het bestuur en de landelijke Voedselbank konden we gelukkig antwoord en richting geven.

Normaal pak je dingen van elkaar aan, de klanten staan vlak bij elkaar in de rij, dronken er koffie. En dat mocht allemaal niet meer. De klanten moesten in de wachtrij gestuurd worden en daarover geïnformeerd worden. Het was prachtig om te zien hoe de teams van de uitgiftepunten creatieve en pragmatische oplossingen bedachten om afstand te bewaren en de klanten te doseren.

Zeker in het begin belden er veel bezorgde klanten die te woord moesten worden gestaan, en kregen we een enorm aanbod van horecabedrijven aan verse producten. Ook sportclubs doneerden hun kantinevoorraden.

Daarnaast was er grote uitval onder onze vaste groep van 180 vrijwilligers, 30% kon het werk niet meer doen omdat zij tot de risicogroep behoorden of zelf ziek werden. Gelukkig was er veel aanbod van nieuwe mensen, maar dat moest wel gestructureerd worden. We hebben een soort uitzendbureau opgezet: als er iemand uitvalt of extra nodig is, bellen we de volgende op de lijst. Inmiddels werken we met 70 invallers en het aanbod blijft nog steeds groeien.

Normaal hanteren we een financiële norm en zijn we daar strikt in, maar omdat we minder tijd hebben om het grondig te toetsen en omdat we beseffen dat deze crisis mensen overvalt zijn we flexibeler, we gaan nu niet moeilijk doen. Ons klantenbestand is nog niet heel veel gegroeid, mensen hebben nog een potje waar ze op kunnen teren en kloppen pas bij de Voedselbank aan als dat op is. Dus eigenlijk begint het nu pas. We denken in scenario’s: hoeveel kunnen wij nog aan? Stel, we gaan van 780 huishoudens nu naar 800 of 850, wat voor impact heeft dat op ons? Maar dat gesprek voeren we altijd, want de Voedselbank groeit elk jaar een beetje. Er is vorig jaar al een uitgiftepunt bijgekomen. We gaan nu een piek krijgen van extra klanten, maar ik hoop dat we die na een jaar weer grotendeels kwijt zijn, wat betekent dat ze hun leven weer op de rit hebben.

Ik zie heel veel respect en geduld bij onze klanten, we krijgen veel complimenten en lieve reacties. Sommige mensen kunnen of mogen niet meer komen, omdat ze ziek zijn of omdat ze tot de risicogroep behoren. De Voedselbank is ook een plek waar sociale activiteiten samenkomen, via Quiet, Vincentius Vereniging of Huis van Compassie, en veel klanten hebben behoefte aan een praatje. Die functie is nu weggevallen.

Zodra de Voedselbank hulp nodig heeft of er een vacature openstaat hebben we in no-time sollicitanten. Dat is altijd al zo geweest. Dat is denk ik het goede wat in de mens zit. We hebben veel vertrouwen in onze omgeving.

Dankzij de geweldige inzet van het hele team hebben we in de eerste twee weken een nieuwe structuur kunnen opbouwen, het aanbod kunnen opvangen en onze klanten te woord kunnen staan. Dat was hard werken, maar je moet wel, je staat vooraan. Ik ben trots op onze Nijmegen-Overbetuwse Voedselbank!”

Als je interesse hebt om bij de Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe te werken, houd dan de vacatures op de site in de gaten: www.voedselbanknijmegen.nl.

Tekst: Kim van Kaam