Per 1 juli 2018 wordt Marieke van Bommel voorzitter van de Stichting Quiet 500. Zij treedt daarmee in de voetsporen van de huidige voorzitter en mede-oprichter Ralf Embrechts, die als ambassadeur aan Quiet verbonden blijft. 

De stichting trok in 2013 en 2016 de aandacht als uitgever van de armoedeglossy Quiet 500 en richt zich sindsdien op initiatieven op het gebied van armoedeverzachting en empowerment. Het pilot-project Quiet Community Tilburg is zo succesvol gebleken dat een landelijke uitrol van het concept in volle gang is.

Marieke van Bommel, in het dagelijks leven hoofd communicatie bij het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis), gaat vol overgave de uitdaging aan om Quiet in deze nieuwe fase te gidsen. “In Nederland leven nog steeds te veel mensen in armoede. Dat Quiet daar op een vernieuwende manier en met de hulp van lokale sponsors iets aan doet, spreekt mij aan. Daarbij vind ik het geweldig dat mensen binnen een Quiet Community de rust vinden en ruimte krijgen om hun talenten te ontdekken en in te zetten. Ik kijk er naar uit om dit gedachtegoed van Quiet niet alleen in Tilburg verder uit te bouwen, maar ook landelijk tot zijn recht te laten komen. Dit wil ik graag, samen met de medewerkers en members van Quiet, verder vormgeven.”

Boegbeeld Ralf Embrechts blijft zich ook na 1 juli inzetten voor Quiet, als ambassadeur, adviseur en hoeder van het Quiet-gedachtegoed. “Het heeft me goed gedaan dat er zoveel respons kwam op onze oproep voor een nieuwe voorzitter. Dat betekent dat Quiet in Tilburg en wijde omgeving een begrip is geworden. De community staat als een huis, en ik wens Marieke van Bommel en het team van Quiet Tilburg veel succes bij het uitbouwen van het merk Quiet.”

Zo werkt Quiet
Quiet Community Tilburg heeft binnen enkele jaren een stormachtige groei doorgemaakt: inmiddels mogen ruim 1.100 Tilburgse gezinnen in armoedesituaties (de zogeheten ‘members’) eens per maand een gratis product, dienst of verwennerij kiezen uit een digitaal aanbod. Dat wordt belangeloos ter beschikking gesteld door ruim 350 lokale sponsors. Daarnaast krijgen members alle ruimte om hun talenten te (her)ontdekken en in te zetten, voor zichzelf en voor anderen. 

Ook nationaal timmert Quiet nadrukkelijk aan de weg. Inmiddels zijn er – geholpen door het kernteam van Quiet Tilburg – in zes andere gemeenten Quiet Community’s van de grond gekomen, elk met een eigen stichting en bestuur. De verwachting is dat eind 2019 in 20 à 24 gemeenten een Quiet Community actief zal zijn.

FOTO’S: ALESSANDRA MIGNARDI