In Stadsnieuws van woensdag 20 juni een Quiet-artikel over de sterke motivatie van mensen die Quiet ondersteunen.

Quiet Community kan de armoede in Tilburg verzachten dankzij bedrijven die belangeloos hun producten, diensten of verwennerijen aanbieden. Maar ook particuliere supporters dragen bij aan de armoedeverzachting en het empowerment.

“We hadden indertijd de Quiet 500 gelezen, ja, die met die cover van schuurpapier. Dan besef je je weer eens hoe armoede kan schuren. Dat bleef hangen en toen hebben we uiteindelijk contact opgenomen met Quiet.”

‘We’, dat zijn Meike en haar partner Nathan. Samen wonen ze in het buitengebied in een fijn huis met veel grond eromheen – denk: speelweide en een schier eindeloze picknicktafel. Meike: “Meteen toen we dit kochten, hadden we het gevoel… deze plek dóét iets met mensen, er is hier een vibe waardoor we wisten dat we dit moeten delen.”

Open huis

Eén en één was al gauw twee. In samenspraak met Quiet werden twee activiteiten gepland: een kinderfeestje en een Italiaanse aanschuifavond. Daarbij zouden hun eigen gezin – met vier kinderen – en drie Quiet-gezinnen zich onder andere storten op het bereiden van pizza’s, die vervolgens in een authentiek bakhuisje klaar voor verorbering werden gemaakt. Meike: “Het was best een beslissing om ons huis op deze manier open te stellen. Het komt dichtbij, ja. Maar dit past bij ons, we willen dit niet krampachtig voor onszelf houden.” Al zijn er grenzen. “Een van de kinderen vroeg: hoe vaak zijn jullie open? Daar moesten we wel om lachen.”

Meegeven

De avond zelf begon met een domper. Een van de uitgenodigde gezinnen liet verstek gaan. “Dat is natuurlijk jammer. Je kunt dan meteen een oordeel klaar hebben, maar je hebt geen idee hoe ingewikkeld het kan zijn. We kunnen niet in het leven van die ander kijken. Zo heb ik het ook aan de kinderen uitgelegd.”

Als bestuurslid van een stichting die zich inzet voor het welzijn van kinderen in kansarme situaties weet Meike waar ze over praat. Vrijwilligerswerk in een vluchtelingenkamp op een Grieks eiland sterkte haar in haar levenshouding. “Het zou mooi zijn als mensen begripvoller zijn, meer compassie tonen. Dat willen we hiermee ook aan onze kinderen meegeven. Kijk, wij hebben het goed, maar je hebt heus niet zóveel financiële vrijheid nodig om iets te doen voor anderen.”

Verbinding

Ondanks de valse start was de aanschuifavond een doorslaand succes. Meike: “We waren met zes volwassenen en negen kinderen, het klikte, er was verbinding. Precies zoals ons voor ogen stond. De kinderen hebben genoten, die van ons ook. We kregen achteraf leuke bedankjes, maar ik zou het willen omkeren: dank je wel voor deze kans, het was een verrijking voor het hele gezin!”