In De Hilverbode van 28 februari aandacht voor onze nieuwe Quiet Community in Hilvarenbeek.

Quiet Community Hilvarenbeek van start

Men noemt hen wel eens verborgen armen, mensen die het ogenschijnlijk redelijk gaat, maar die dagelijks zuchten onder de eis de eindjes aan elkaar te knopen. Misschien dat het hen met moeite lukt, maar geld voor iets leuks is er nooit. Voor hen is Quiet Hilvarenbeek opgericht; op 1 april gaat het officieel van start. Projectleider Simone Bazelmans hoopt dat veel Bekenaren mee willen helpen om voor deze stille mensen in armoede af en toe iets fijns te betekenen.

TEKST: KEES VAN KEMENADE

“Stille armoede is heel ingrijpend: het betekent dat je niet of nauwelijks aan de maatschappij deel kunt nemen. Heel veel dingen gaan noodgedwongen aan je voorbij.” Simone Bazelmans weet ook wel dat er minimumuitkeringen bestaan en daarnaast fondsen als Leergeld, voor sport en voor cultuur en dat mensen desnoods gebruik kunnen maken van de voedselbank. “Dat is allemaal waar, maar geld voor eens een keer een extraatje ontbreekt. Een keer naar Elckerlyc gaan, of naar de kapper. Een kinderfeestje geven, dat kost geld. Of als je kind wordt uitgenodigd en je het ziek moet melden, omdat je geen geld hebt voor een cadeautje. Dat is schrijnend. Je kunt er voorbeelden genoeg van geven, maar iedereen kan het zich wel voorstellen.” Op welke mensen richt de Quiet Hilvarenbeek zich? “Weet je, het kan iedereen overkomen. Een scheiding, overlijden, ontslag,… Er zijn zoveel redenen waardoor iemand een enorme terugval in inkomen kan meemaken. Het is moeilijk te onderzoeken , maar men rekent dat in wel tien procent van de huishoudens verborgen armoede heerst. Daar slaat de naam van dit project ook op.”

Behoeften
Ogenschijnlijk is Hilvarenbeek een welvarend dorp. Er bestaan al Quiet Community’s in grote steden als Tilburg, Maastricht, Groningen en ’s-Hertogenbosch. Maar in een dorp als dit; is dat werkelijk nodig? “Ook hier zijn meer mensen dan je denkt die al lang van een lage uitkering moeten rondkomen. Wij krijgen de signalen van onze partners, zoals maatschappelijk werk, Leergeld, de kerk, voedselbank, dorpsondersteuners. Van hen horen wij de namen van mensen die er gebruik van zouden kunnen maken. Wij benaderen hen: of ze lid – ‘member’ in het jargon – willen worden. Te allen tijde beslissen zij dat zelf! Als ze dat willen, dan krijgen zij voortaan aanbiedingen van onze stichting. Het eerste, als welkom, is zelfs een dagje uit. Misschien wel het eerste in jaren. Wij voeren een gesprek met hen om de behoeften te peilen.”

Op pad
En hoe komt Quiet Community dan aan de aanbiedingen? Daar moet je dus wel naar op zoek? Dit is dan een van de taken van Simone Bazelmans. “Daarvoor ga ik op pad! Ik klop aan, bij ondernemers en bij instellingen. Of zij iets voor ons kunnen betekenen? Maar ook particulieren die een open oog hebben voor hun medemens kunnen zich aanmelden. Als ze een idee hebben, een boekenbon, VVV-bon of bloemenbon geven bijvoorbeeld, dan stellen wij het erg op prijs dat ze contact opnemen via hilvarenbeek@quiet.nl, of via 06-15535729. Wij zoeken ook nog vrijwilligers en daarvoor kun jij je ook via die kanalen opgeven.”

Anonimiteit
Het is niet de bedoeling dat Quiet Community een winkel in kringloopspullen wordt, want daarvoor zijn andere kanalen. “In Tilburg is er ook een wekelijkse inloopochtend voor mensen die gebruik maken van de diensten van Quiet Community. Of dat voor Hilvarenbeek een goed idee is, dat weet ik niet. Wij willen de mensen helpen met iets leuks, maar dat niet van de daken schreeuwen. Niet iedereen wil zijn omstandigheden aan de grote klok hangen en dat kunnen we goed begrijpen, we hopen dat in de toekomst mensen trots zijn om Quiet-member te zijn en de gene verdwijnt.”

Wie meer wil weten over de uitgangspunten van Quiet Community kan terecht op de algemene website www.quiet.nl.