In Stadsnieuws van 9 mei een Quiet-artikel over drie members die vanaf hun dag één meteen de handen uit de mouwen steken.

Quiet Community Tilburg verbindt momenteel 1.100 Tilburgse huishoudens in een armoedesituatie. Eind 2018 moeten dat er 1.500 zijn, zo lezen we in de plannen. Hamvraag: hoe kun je ook alweer lid worden van Quiet?
“Die vraag wordt ons vaak gesteld”, zegt René Verhoeven, coördinator bij Quiet. “Het antwoord was een jaar geleden nog simpel: als je klant bent bij de Voedselbank kun je je inschrijven bij ons. Op die manier is het merendeel van onze members bij Quiet gekomen.”
En nooit meer weggegaan. “Dat klopt. We schrijven mensen niet uit als ze weer boven de voedselbankcriteria uitpiepen. We merken dat het goed werkt om mensen het vertrouwen te geven om daarover zelf te beslissen”, aldus Verhoeven. “We horen regelmatig: ‘Ik heb het niet meer nodig, geef het maar aan een ander die het goed kan gebruiken’. Dan stoppen we wel met het sturen van de maandelijkse aanbiedingen, maar mensen mogen gerust member blijven. Quiet houdt immers veel meer in dan alleen maar die gratis aanbiedingen. Binnen de community, bijvoorbeeld bij de wekelijkse inloopochtend, kunnen mensen een hoop positiviteit halen. Maar ook brengen, als vrijwilliger bijvoorbeeld. En als je merkt dat je talenten en inspanningen gewaardeerd worden, maakt dat je weer sterker. Dat gaan we mensen niet ontzeggen.”

Vertrouwen

Omdat Quiet voor zoveel mogelijk mensen in een armoedesituatie een verschil wil maken, is de Voedselbankroute niet meer de enige. Verhoeven: “We hebben maatschappelijk betrokken organisaties gevraagd om mensen voor te dragen die de steun van Quiet goed kunnen gebruiken. De selectie laten we aan die partners over. Ook een kwestie van vertrouwen.”
Een van degenen die zo member kon worden is Nadia. “Bij het inschrijfgesprek werd ik meteen getroffen door de positieve houding. Kijk, van bij de pakken gaan neerzitten word je niet gelukkig, ik ben van het aanpakken. Het was niet zomaar een gesprekje, er was een klik. Wat ik goed kan, werd er gevraagd. Eén en één is twee, dus even later was ik niet alleen member, maar ook meteen vrijwilliger.” Nadia is nu zélf lid van het Quiet-inschrijfteam.


René Verhoeven: “We merken dat het goed werkt om mensen vertrouwen te geven.”

En dan is er nóg een manier waarop Quiet nieuwe members krijgt. René Verhoeven: “Een member van het eerste uur, Eric Rugebregt, opperde het idee om een groep Quiet-vrijwilligers ieder één nieuwe member te laten voordragen, en dan uiteraard iemand die ook met een beperkt budget te maken heeft. De ervaringen met dit member-to-member-project zijn erg positief. De mensen die op deze manier bij Quiet komen, hebben een sterke motivatie om ook meteen iets voor anderen te betekenen. Al is dat natuurlijk geen vóórwaarde.”

Zo dochter zo moeder

Voorwaarde of niet, voor Quiet-member Naima was het een vanzelfsprekendheid om meteen te gaan bijdragen aan de community. Ondanks dat ze door zenuwpijnen beperkt is in haar mogelijkheden, zet zich als vrijwilliger zoveel als mogelijk voor Quiet in. En het blijkt besmettelijk. Of beter: genetisch bepaald, want ook haar moeder Samia – door Naima ‘erbij gelapt’ als nieuwe member – werd meteen actief. Naima: “Vrijwilligerswerk is ons thuis met de paplepel ingegoten. Als kind ging ik al met mijn moeder mee. Ik weet hoe belangrijk het is niet passief thuis te zitten, daar wil ik graag mensen in meenemen. Als dat lukt, krijg je daar zelf ook meer kracht van.” Samia ligt het thema armoede na aan het hart: “Ik zet me al jarenlang in voor een stichting die de armoede in Marokko verzacht. Dat doen ze bij Quiet ook, dus daar draag ik graag aan bij.” En dus kunnen ze in de Boomstraat regelmatig hun voordeel doen met door Samia gemaakte soep, strandtassen en sjaaltjes.

Foto boven: Nadia, Samia en Naima zijn van meet af aan actieve vrijwilligers bij Quiet.

Member worden bij Quiet

Zoals je hebt kunnen lezen is het voor klanten van de Tilburgse Voedselbank mogelijk zich bij Quiet Community in te schrijven. Elke eerste vrijdag van de maand zijn de vrijwilligers van Quiet aanwezig tijdens het uitdeelmoment van de Voedselbank aan de Beelaarts van Bloklandstraat 13, van 12.00-15.00 uur.

Kan het ook anders?

Ja dus, maar daar kun je zelf geen invloed op uitoefenen. Trouwe Quiet-vrijwilligers mogen jaarlijks één nieuw member(gezin) aandragen. Ook vraagt Quiet maatschappelijke organisaties om te kijken wie van hun klanten de verzachting door Quiet het hardst nodig hebben. Om verwarring en teleurstelling te voorkomen zijn deze partners niet bij naam genoemd.