De Muziekgieterij is een relatief jong poppodium.Het werd in 2004 door een aantal muzikanten, waaronder huidig artistiek directeur Wim Smeets, opgericht in Maastricht. Eerst in het oude ROZ -gebouw en nu al enige tijd in de Timmerfabriek (onderdeel oude Sphinxfabrieken) aan de Boschstraat 7.

Inmiddels is de Muziekgieterij uitgegroeid tot het belangrijkste poppodium van Maastricht en omgeving. Wekelijks vinden er concerten plaats van lokale, nationale en internationale bands. Muziekgenres variëren van jazz tot dance en van metal rock tot experimentele muziek. Naast deze activiteiten ondersteunt de Muziekgieterij lokale bands en faciliteert repetitieruimtes en een mixruimte. Het poppodium wordt gerund door een team muziekliefhebbers, dat voor een groot deel bestaat uit enthousiaste vrijwilligers. Een klein deel van de medewerkers bestaat uit betaalde krachten.

Richard Loomans, zakelijk directeur Muziekgieterij
Muziek schept een band

Richard Loomans, zakelijk directeur Muziekgieterij: “ Via mijn voorzitterschap van Centrum Management Maastricht vernam ik van de start van Quiet Community Maastricht. Ik zag direct een relatie met de muziekgieterij, immers muziek verbroedert en verbindt. Ik zie naast het bieden van ontspanning door muziek ook kansen voor members om interesse te kweken voor het actief muziek maken. Wie weet ontstaat er ooit een QuietMembersBand? En als het theater aan het Vrijthof en onze philharmonie zuidnederland zich al hebben verbonden aan de Quiet, mag een populair poppodium niet ontbreken in het aanbod, toch? ”

Muziekgieterij staat aan de vooravond van een mooie verbouwing (zie foto boven), in hetzelfde pand krijgt de Muziekgieterij straks twee zalen. Eén grote zaal (max. 1100 personen) die wordt aangebouwd aan en verbonden met de Timmerfabriek en één kleine zaal (max. 350 personen) in het noordelijk deel van de Timmerfabriek. De Muziekgieterij krijgt ook een eigen opnamestudio en repetitieruimtes.

Quiet en muziek, sjiek!

 

Richard zegt: “In een gesprek met de enthousiaste founders van de Quiet in Maastricht waren we er snel uit. De Muziekgieterij wordt ook het podium voor members van de Quiet. We gaan tijdens de verbouwing gewoon door met onze programmering en kunnen dus ook members van de Quiet ontvangen bij onze concerten en straks in onze nieuwe zalen. Sjiek! Hoe we dat precies gaan doen, wordt nog met de Quiet organisatie in Maastricht besproken”.