Afgelopen woensdag 20 oktober organiseerde Quiet Nijmegen samen met Stip Dukenburg, Bindkracht10 en Gemeente Nijmegen de jaarlijkse Nijmeegse Dag tegen Armoede. Dit keer vond deze dag plaats in de prachtige ontmoetingskerk aan de Meijhorst in Dukenburg en in het naastgelegen wijkcentrum.

Dagvoorzitter Hatice Bölek-Tokgöz startte de interactieve middag met een vraaggesprek met hoogleraar Maria van den Muijsenbergh en wethouder Petra Molenaar. De bottom line: maak armoede bespreekbaar! Hoe eerder er hulp kan komen, hoe minder groot de gevolgen.

Na de opening stonden leerzame en interessante workshops op het programma: bezoekers konden onder andere kennis maken met mindfulness voor Minima, een workshop van Arnold Janssen, voormalig vrijwilliger bij Quiet. Een andere vrijwilliger van ons, Marion Cloosterman, schreef speciaal voor de gelegenheid een op maat gemaakte versie van ‘Scenes uit ‘t gewone leven’ (een initiatief vanuit Bindkracht10), een interactieve theatervoorstelling over een vrouw met schulden die zich onbegrepen voelde door de instanties die haar zouden moeten helpen. Onze Quiet-vrijwilliger Henk van Herpen had genoeg lef om desgevraagd op het podium te komen vertellen hoe het beter kon!

 

Quiet-oprichter Ralf Embrechts hield een bevlogen en motiverend verhaal over veerkracht, en hoogleraar, huisarts en straatdokter Maria van den Muijsenbergh leidde een schrijnende interactieve workshop over de impact van armoede op de gezondheid. Een ander onderdeel was een wandeling naar het Beleefhuis Aldenhof, een initiatief van Jessica van Hinthem, ervaringsdeskundige armoede, en Linda Van Aken, voorzitter van de Vincentiusvereniging. Tijdens deze ervaring werden bezoekers meegenomen in de wereld van armoede. Ze kregen dilemma’s voorgeschoteld in het beleefhuis die gebaseerd zijn op échte verhalen. Zo indrukwekkend dat het de dagfotografe tot tranen toe roerde.

Andere te volgen workshops waren Stress Sensitief dienstverlenen door budgetcoach en gezondheidsmakelaar Armoede en Schulden Yuk Sie Cheung (Bindkracht10), Bewegen in de buurt door de buurtsportcoaches en Financieel experts in de wijk, door Richma Basropansingh en Jeanne Joosten (Bindkracht10).

Een prachtige, leerzame middag waarmee armoedeproblematiek hopelijk meer op de kaart is geplaatst. Want, zoals wethouder Petra Molenaar aangaf tijdens de opening: “Het kan altijd beter.”