Het succesvolle project van kunstenaar Frank Willems ‘ONE AND ONE MAKES TWO’ gaat in de zonnige maanden door. Naast sweaters zijn er nu ook T-shirts voor heren, dames en kinderen te koop, waarbij je na aanschaf hetzelfde kledingstuk aan iemand doneert die deze goed kan gebruiken.

Afgelopen winter begon Frank Willems met het project ONE AND ONE MAKES TWO. Hierbij koop je een sweater en tegelijkertijd doneer je dezelfde sweater aan dak- en thuislozen. Daarmee zijn er 48 sweaters en 21 onderbroeken/sokken gedoneerd. Met de komst van de zomer wordt ONE AND ONE MAKES TWO niet stopgezet maar juist uitgebreid met een collectie heren- dames- en kindershirts. Met behulp van organisaties Quiet Den Bosch en Maatschappelijke Opvang (MO) Den Bosch worden de T-shirts verspreid onder mensen die het goed kunnen gebruiken.

Corona-crisis
Zeker in deze corona-periode die naast een sociale impact ook grote financiële gevolgen heeft, is het noodzakelijk om nader tot elkaar te komen. Willems vindt het belangrijk om zich in te zetten voor gezinnen in armoede en dak- en thuislozen: “Door de corona-crisis wordt het moeilijker voor mensen om hun hoofd boven water te houden. Voordat corona er was, was het probleem al groeiende. Er zijn steeds meer dak- en thuislozen en steeds meer mensen die hun eten moeten halen bij de voedselbank. Door corona neemt dit alleen maar toe. Ik hoop door dit project ook in de zomer door te zetten, er aandacht blijft voor deze vreselijke situatie”, aldus de 32-jarige Bosschenaar.

Ontwerp zorgt voor verbinding
Mensen kunnen door o.a. (v)echtscheiding, werkloosheid, psychische problemen, verslaving of relationeel geweld in een situatie komen waardoor zij op straat en/of in armoede moeten leven. Dit kan iedereen overkomen. Naast de fysieke warmte die de gedoneerde kleding geeft, is het idee ook dat er eenheid wordt gecreëerd. Als iedereen dezelfde sweater of hetzelfde T-shirt draagt met hetzelfde logo is de drempel een stuk lager om met elkaar in gesprek te gaan.

ONE of TWO
Ben jij ‘ONE of TWO’? De T-shirts zijn te koop via pre-order op www.frank-willems.com. De bestellingen zullen uiterlijk verzonden worden op vrijdag 29 mei. Daarna binnen 1 tot 2 werkdagen.

Informatie over Frank Willems
Beeldend kunstenaar Frank Willems is geboren (1987) en getogen in ’s-Hertogenbosch. Na een rondreis door Australië en Azië, vestigde hij zich voor een aantal jaar in Zweden en volgde aldaar een studie Shoe Design. Dit was tevens het moment waarop hij in aanraking kwam met kunst en zelf begon te experimenteren met tekenen en schilderen. Zonder geld maar met de interesse om van iets zonder waarde wat nieuws te creëren, gebruikte hij afvalmateriaal als drager voor zijn artworks; van schoenendozen tot houten deuren. Momenteel werkt hij alleen met (afval)hout. De combinatie van het felle kleurgebruik, (doorgestreepte) teksten en de rauwe ondergrond zorgt voor een unieke expressieve verbeelding.

Inspiratie haalt hij, hoe kan het ook anders, uit het leven. Inspiratie is er in overvloed maar komt vaak uit onverwachte hoek. Het kan ontstaan uit de manier waarop hij uit bed stapt of wat hij om zich heen ziet wanneer hij op straat loopt. Persoonlijke ervaringen in combinatie met nieuwsberichten veroorzaken vaak een creatieve ingeving. Nieuwsberichten die absurde onwaarschijnlijkheden bevatten zijn extra interessant. Vooral nieuws over dieren en milieu is menigmaal aanleiding geweest om een artwork te maken. Hij houdt zijn ogen en oren altijd open en maak continu aantekeningen in zijn digitale notitieboek. Gesprekken die hij voert met bekenden en onbekenden, maar ook gesprekken tussen anderen, zijn een bron van inspiratie. De terugkerende ‘bakkes’, ofwel mond, en anatomie in zijn werk staan voor leven, vrijheid en gelijkheid. Het maakt niet uit wie of wat je bent, het gaat om het verhaal. Zijn werk beledigt niet snel iemand, maar emotioneert en verblijdt. De figuren, voornamelijk dieren, staan voor gelijkheid, maar helpen ook om serieuze onderwerpen luchtiger te maken. Zijn teksten zijn humoristisch en dubbelzinnig. Door het doorstrepen van woorden krijgt de tekst meer aandacht en wekt hij nieuwsgierigheid op. De combinatie van de figuren en de teksten maken het complete verhaal.