Deze week verscheen een artikel in indebuurt Den Bosch, waarin Yvette Hurkens, een van de drijvende krachten achter Quiet Den Bosch, wordt uitgeroepen tot Bosschenaar van de week.

Ze is apetrots op ‘haar’ Den Bosch. Met hart en ziel zet ze zich dan ook in om die Bossche trots te delen met haar stadsgenoten. Yvette Hurkens (50) is communicatieadviseur en een echte bruggenbouwer. Een doener. Zo was ze twaalf jaar lang de jongste schipper en gids op de Binnendieze, bestrijdt ze met stichting VOLOP Den Bosch de leegstand in het centrum én probeert ze armoede te verzachten met de nog redelijk nieuwe Quiet Community.

Yvette voelt zich nogal overrompeld wanneer we haar uitroepen tot Bosschenaar van de Week. Een beetje bescheiden dus. ”Jeetje, maar ik doe al deze dingen óók met anderen hoor”, klinkt het. Ja, als iemand die meestal zelf verantwoordelijk is voor de communicatie voelt het een beetje gek om zelf op de voorgrond te staan.

‘Zelf je schouders eronder zetten’
En toch mag dat best eens. Yvette is een bezig baasje. Iets wat ze deels te danken heeft aan haar ouders. ”Zij zeiden altijd: ‘Als je iets wilt veranderen, moet je zelf je schouders eronder zetten’”, lacht de übervrijwilligster. Yvette groeide op in Berlicum, maar werd al snel verliefd op Den Bosch. Na de geboorte van haar dochter dacht ze ‘dat ze tijd over had’ en ging ze als schipper haar stad promoten op de Binnendieze. ”Ik vond dat de binnenvaart wat verjonging kon gebruiken”, bekent ze. Helaas heeft ze nu geen tijd meer om de rondvaarten te voorzien van een praatje.

Maar een zaadje was geplant. Ze kwam in contact met VOLOP Den Bosch. ”Het mooiste project tot nu toe was de passage in winkelcentrum De Arena. Daar hebben we vier winkels kunnen vullen, dat is voor Bosschenaren wel een heel zichtbaar resultaat.” Eén van de vier panden is nu verhuurd. Daar draait het voor VOLOP Den Bosch uiteindelijk om: leegstand tegengaan.

Quiet
Een andere organisatie waar Yvette haar hart aan heeft verloren is Quiet, een community die sponsoren en ‘members’ – gezinnen die in armoede leven – met elkaar verbindt. ”Dat houdt bijvoorbeeld in dat een kapper eens per week of maand één van de members gratis knipt of dat een restaurant één etentje per week weggeeft aan een member.” De community telt nu 150 gezinnen die hier gebruik van maken. Yvette: ”We willen naar 450 dit jaar. Maar daar hebben we natuurlijk extra sponsoren voor nodig.” Ze hoopt dan ook dat ondernemers zich spontaan gaan aanmelden bij Quiet.

Foe Jong Bende
Maar Yvette beschikt ook over een ondeugende kant: ze is namelijk lid van de Foe Jong Bende. Toch wel de ‘relschoppers’ van het Oeteldonk. Met smaak vertelt Yvette dan ook graag nog eens over het ‘akkefietje’ rondom hun diskwalificatie op het Kwèkfestijn in 2015, tijdens het 33-jarig bestaan van de Bende. De creatieve poging om de band in drieën te splitsen – ‘als gevolg van ruzie in de club’ – en zo een ‘drie-leuk’ á la Jeroen Bosch te creëren, werd niet gewaardeerd door de organisatie achter het Kwèkfestijn. Maar Yvette, bruggenbouwer als ze is, kan er nu mee leven. ”We hebben het geprobeerd het uit te praten, een biertje gedronken en uiteindelijk heeft de organisator de eerste cd met onze drie nummers in handen genomen en een speech gegeven. Toch mooi.”

Artikel door: Marloes van Vliet, foto: Bijke Liem-Vissers