In Stadsnieuws van woensdag 8 februari een Quiet-artikel over StadsTuinderij Piushaven, waar verbinding het sleutelwoord is. 

Op de hoek van de Gondelstraat en de Havendijk vind je StadsTuinderij Piushaven. Een initiatief waarin duurzaamheid, persoonlijke groei en leefbaarheid samenkomen. “Eigenlijk moet je in juni komen, dan ziet het er een stuk levendiger uit.” Theo Sanders zegt het bijna verontschuldigend. Als teeltcoördinator runt hij de dagelijkse gang van zaken in de ‘collectieve tuin’. Dat collectief omvat inmiddels wel zo’n 70 vaste en losvaste vrijwilligers. Hard nodig, want er komt veel kijken bij de duurzame wisselteelt van groenten en kruiden op het in vijf stukken opgedeelde land.

Vooruit helpen

Ook het verzorgen van de kippen, varkens en bijen vergt aandacht. “Probeer dit maar eens in je eentje te doen”, lacht Theo, als hij het kippenvoer ververst: nieuw onderin de ton, oud weer bovenop. Gelukkig krijgt hij bij het zeulen hulp van centrale coördinator Hein van den Hurk van Het Werkt. Deze stichting focust zich op kleinschalige zorg aan mensen met een afstand tot de samenleving. Samen met burgerinitiatief Social Energy werd in 2013  StadsTuinderij Piushaven gestart. Doelstelling is, in een notendop, om mensen vooruit te helpen door samen te werken aan gezonde en duurzame producten.

Sterker worden

Hein: “Iedereen is welkom als vrijwilliger, hoogopgeleid, laagopgeleid, autochtoon, allochtoon… we willen juist mensen met verschillende achtergronden verbinden. Voor de één is het een hobby, voor een ander een manier om uit een sociaal isolement te komen, actiever, sterker te worden. Bij die groep is het mooi om te zien hoe het werken hier zelfvertrouwen geeft en inhoudelijke contacten oplevert. Ook de ménsen komen hier tot bloei en wij willen dit dan ook graag in meer stadsdelen ondersteunen. Het draagt wezenlijk bij aan de leefbaarheid, als mensen samenwerken.”

Kan iedereen in de tuin terecht? “In principe wel, maar we trekken een grens bij gedragsproblemen. Kijk, onze vrijwilligers komen hier ook voor de sfeer. Daar past bijvoorbeeld agressie niet bij. We willen dat mensen positief met elkaar omgaan”, verduidelijkt Hein.

Behalve verbinden is educatie een speerpunt. Hein: “We willen graag onze kennis over voedsel en een gezonde leefwijze delen.” Een samenwerking met Helicon, opleider voor de groensector, staat op stapel. “Bij ons komen veel elementen uit zo’n opleiding in de praktijk samen, ideaal voor de leerlingen.”

Prijs

Namens Social Energy stuurt Roland Samuëls de vrijwilligers aan. Twee van hen, Jacqueline en Ton, wonnen onlangs de Armoede Challenge, een door de PvdA georganiseerde wedstrijd voor innoverende ideeën om armoede te verzachten. Het plan komt erop neer dat ze regelmatig met de producten uit de tuin gaan koken voor collega-vrijwilligers: gezond, gezellig én verbindend. Hun motto: Halen, brengen, delen is het nieuwe helen. Dat kunnen we bij Quiet van harte onderschrijven.

Over StadsTuinderij Piushaven

Nieuwe vrijwilligers zijn, met het teeltseizoen alweer bijna voor de deur, van harte welkom: mail naar Roland Samuëls, roland@stadstuinderijpiushaven.nl.  In de winkel op het terrein worden ‘eigen’ groenten, kruiden en eieren verkocht, maar ook producten van D’n Ark, Stadsimkerij Beezzzz en andere producenten uit de omgeving. De openingstijden vind je op de site van StadsTuinderij Piushaven.

Foto boven: Theo Sanders en Hein van den Hurk poseren trots voor een deel van de veestapel van StadsTuinderij Piushaven. Hieronder zie je een selectie van de producten die in het winkeltje op het terrein verkrijgbaar zijn.

 

StadsTuinderij2