Regelmatig neemt stadsgids Janny Viguurs een groep members van Quiet Den Bosch mee voor een walking dinner. Samen op ontdekkingsreis door de binnenstad van Den Bosch. Via mooie historische straatjes en verborgen plekken in de stad, maakten ze drie culinaire tussenstops: ’t Keershuys, Roels en Picasso.

door Puck Visser

Quiet Den Bosch ontvangt naast sponsoring van diensten en producten ook donaties, waarmee verschillende activiteiten worden georganiseerd voor Quiet members. Om elkaar te ontmoeten en samen dingen te ondernemen. Dit keer stond een walking dinner op het menu. Quiet-vrijwilliger én stadsgids Janny Viguurs nam een groepje members mee op ontdekkingsreis door de binnenstad van Den Bosch, waarbij cultuur en samen eten werden gecombineerd.

Stadsgids Janny
Al twintig jaar is Janny Viguurs stadsgids in Den Bosch. “De leukste hobby die er is”, vindt ze. Ze maakte er haar werk van, en kent alle mooie plekjes in de stad. Tijdens de coronapandemie nam Janny de Quiet members één op één mee voor een wandeling. Vaak gecombineerd met een bezoek aan het museum, een koffie en een Bossche bol, of een lunch. Een van de members: “Met Janny is het altijd gezellig.”

Heerlijke start
Waar we deze avond naartoe wandelen blijft nog een verrassing. Janny’s uitdaging: iets van de stad laten zien wat voor de meesten nog onbekend is. Met een heerlijk voorgerecht bij restaurant ’t Keershuys wordt de avond afgetrapt. Een tomatensoepje, met allerlei hapjes en een drankje. Een member vertelt: “Ik ben hier zo dankbaar voor. Dit is echt verwennerij. Dankzij Quiet kan ik af en toe tóch leuke dingen doen.”

Verborgen plekken in de stad
Na het voorgerecht neemt Janny de members mee naar prachtige verborgen plekken in de stad. Van de Lepelstraat loopt de groep naar de Uilenburg. Onderweg vertelt Janny over de geschiedenis van Den Bosch, de historische panden en leuke weetjes over de stad en de middeleeuwen. We wandelen in het zonnetje, een extra cadeau.

De nodige stappen
Via de Capucijnenpoort loopt de groep naar de Postelstraat. De route vervolgt naar de Sint-Catharinakerk en de Binnendieze, uniek cultureel erfgoed van Den Bosch. Er wordt gewandeld, gegeten, gekletst en gelachen. Na een uurtje wandelen eindigen we in de Korte Putstraat. Hier is de tweede stop: Roels.

De members worden getrakteerd op het hoofdgerecht: een burger (vlees, vis of vega). De wandeling gaat verder naarde Sint Jan op de Parade, de Hinthamerstraat en de

Nieuwstraat. Janny vertelt over de bellende engel op de Sint-Janskathedraal, het vroegere Groot Ziekengasthuis, de contouren van de vroegere vestingwerken in de Hinthamerstraat en de Mariabeelden door de hele stad. Nadat de nodige stappen gezet zijn, is het tijd voor de laatste stop van de avond: Picasso.

Gezellige avond
Voor ieder een nagerecht naar keuze, met een kopje koffie of thee. Wat een traktatie. “Normaal zit ik ‘s avonds alleen thuis. Door Quiet kom ik weer onder de mensen. Een hele gezellige avond zo”, vertelt een van de members.

Als kersverse Quiet-vrijwilliger mocht ik deze gezellige en goed georganiseerde avond bijwonen. Natuurlijk genoot ik van de verhalen van Janny en van de lekkere gerechten, maar nog meer van de openheid, toegankelijkheid en positiviteit van de members. Er werd honderduit verteld en gekletst. Er werden ervaringen gedeeld. Mooie, inspirerende, maar ook moeilijke verhalen. De dankbaarheid en waardering voor elkaar en voor Quiet zijn groot.

De avond eindigde zingend: “Janny, bedankt! Janny, bedankt!”. Janny’s missie is geslaagd. Zelfs de geboren en getogen Bosschenaren leerden en zagen nieuwe dingen vanavond.

Janny wandelt door en is elke paar weken met een groep members te vinden in de binnenstad. Jimmy wandelde dit keer mee en maakte dit filmpje.