Gestapelde pech kan ervoor zorgen dat je financiële zekerheid binnen korte tijd op losse schroeven komt te staan. Het overkwam Sanne (43). Zij incasseerde tegenslag na tegenslag en was aanvankelijk te trots om hulp te zoeken. Nu is ze blij dat ze toch over die drempel durfde te stappen. Het verhaal van een doorzetter.  

TEKST: WIL VAN EEKEREN

Het is nog niet zo eenvoudig om een afspraak te maken met Sanne*, want ze doet momenteel veel vrijwilligerswerk. Zo is ze gastvrouw in het wijkcentrum en helpt ze bij een Repair Café, waar mensen hun kapotte spullen gratis kunnen laten repareren. Ook ondersteunt ze via de NOVO mensen met het invullen van een formulier of gaat ze met hen boodschappen doen.

Tegenslagen

Omgaan met mensen lijkt Sanne in het bloed te zitten, want vroeger werkte ze in de horeca, in de detailhandel én in de thuiszorg. Banen waar ze erg veel plezier in had. Maar op een gegeven moment ging het helaas op alle fronten niet goed. Haar relatie strandde en de woning moest verkocht, met behoorlijk verlies. Zij en haar ex-partner werden beiden met een flinke schuld opgezadeld.

Ook werd haar vader ongeneeslijk ziek, wat een extra zware belasting voor Sanne betekende. Uiteindelijk kwam ze zelf, na tien jaar werken in de thuiszorg, in de ziektewet terecht. “Omdat mijn werkgever eigenlijk niet met mij meeleefde, en nogal hard was, heb ik uiteindelijk zelf voor ontslag getekend”, legt Sanne uit.

“Ik raakte steeds meer in de schulden, maar ik had heel veel moeite om hulp te vragen; daar was ik te trots voor.” Gelukkig had haar vader, nota bene vanaf zijn sterfbed, via iemand bij Patrimonium voor Sanne toch nog een huisje in Beijum weten te regelen. “Patrimonium is een erg goede woningbouwvereniging. Er zijn maar weinig woningcorporaties die zo coulant zijn naar de bewoners toe. In Beijum heb ik zeven jaar gewoond, daarna ging ik naar de Rivierenbuurt, ik ben grootgebracht  in het zuiden van de stad.”

Zelf betalen

En toen kwam dat auto-ongeluk er ook nog eens overheen. Het eiste een zware tol. “Daar heb ik diverse klachten aan overgehouden, zowel fysiek als psychisch. Ook moet ik nog steeds procederen. Mijn advocaat heeft de tegenpartij aansprakelijk gesteld en eist dat hij gedurende de rest van mijn leven moet betalen voor fysiotherapie en ziektekosten.” Zolang hierover nog geen uitsluitsel is moet Sanne de extra behandelingen die ze nodig heeft voor fysiotherapie zelf betalen. “Met een uitkering heb je namelijk geen geld voor een aanvullende verzekering en dan moet je langdurige behandelingen zelf betalen.” En zo stapelden de schulden zich op.

Bij de Voedselbank

Uiteindelijk durfde Sanne toch over de drempel te stappen en hulp te vragen. Ze kwam bij een psycholoog terecht en die verwees haar naar Humanitas. Via deze instelling kwam ze uiteindelijk in de schuldsanering. Omdat er vanwege beslaglegging op de uitkering geen geld meer over was voor boodschappen, kwam Sanne ook bij de Voedselbank Groningen terecht. “Ik had nog nooit van de Voedselbank gehoord”, bekent Sanne, “maar ik ben er toch wel erg blij mee. Je moet natuurlijk vaak wel lang in de rij staan. Dan heb ik bijvoorbeeld nummer 70, en dan ben je zomaar twee uur verder eer je aan de beurt bent. Maar”, vervolgt ze, “vaak ga ik dan een wandeling maken, want ik heb lang niet altijd zin om de aangrijpende verhalen van anderen aan te horen. Daar raak je alleen maar dieper van in de put, en dat wil ik niet. Maar áls ik eens in de put zit, dan ervaar ik veel troost van mijn hond Bobby: mijn maatje door dik en dun.”

Gratis behandelingen

Het was bij de Voedselbank Groningen dat Sanne iemand van de Quiet Community leerde kennen. “We keken elkaar aan, we hadden een klik. En toen heb ik haar mijn hele verhaal verteld. Ze vond dat ik een enorme doorzetter was. Vervolgens vertelde ze me over de gratis marktplaats van Quiet. Dat daar zelfs al een grote aanbieder is van fysiotherapie! Ik was zo verbaasd en blij dat deze sponsor gratis behandelingen aan de members aanbiedt. Ik ben daar heel erg blij mee, want met name de fysiotherapie en de tandarts zijn belangrijk voor mij.” Sanne overweegt nu zelf vrijwilligerswerk te gaan doen voor Quiet.”

Uit het dal

Ondanks alle tegenslagen is Sanne een optimistisch, positief ingesteld mens. “Deze situatie zal nog zo’n vier à vijf jaar duren. Maar ik ga ervan uit dat ik op mijn vijftigste een nieuw leven kan beginnen”, droomt ze hardop. We gunnen Sanne van harte een leven waar muziek in zit, niet in de laatste plaats omdat zij heel verdienstelijk piano speelt.

*= de naam is uit privacyoverwegingen gewijzigd.