Armoede betekent meer dan een gebrek aan geld. Mensen met weinig inkomen zitten vaak vast. Ze schamen zich voor hun situatie en trekken zich terug. De Quiet Community probeert hier iets aan te doen door mensen te verbinden. Leden onderling, particulieren en het (lokale) bedrijfsleven helpen elkaar door producten en diensten te verdelen onder de mensen die dit het hardst nodig hebben. Begin dit jaar startte de pilot en er zijn al een paar mooie initiatieven uit voortgevloeid. Van een onvergetelijk dagje Efteling tot een compleet nieuwe huiskamer.

De Quiet Community kun je vergelijken met Marktplaats. Het verschil is dat er geen geld in omgaat. Gezinnen die bij de voedselbank komen krijgen toegang tot de website. Hier staan allerlei producten en diensten op die worden aangeboden door bedrijven, particulieren en leden zelf. Denk aan loopbaancoaching, een avondje theater of een lekkere appeltaart van de bakker.

In februari verscheen een bijzondere oproep op de site: Wiens huis kan een opknapbeurt gebruiken? Fatima, alleenstaande moeder, meldde zich meteen aan. Vanwege financiële omstandigheden had ze zestien jaar niets kunnen doen aan haar huis. Fatima: “De meubels waren versleten en de muren hadden een likje verf nodig. Ik hoopte op wat hulp, maar dat het zo uit de hand zou lopen had ik niet verwacht.” Wat begon als een simpele opknapbeurt liep uit tot een complete metamorfose. Het project kreeg de naam “Happy Home”. Esther Croes, projectleider van de Quiet Community, kwam op het idee. Ze wende zich tot interieurarchitect Shirley Dap van Heal Interior Design. “Ik wilde van Fatima weten op wat voor plek zij zich thuis voelt. Daarmee ging ik aan de slag. Ik benaderde verschillende bedrijven uit mijn netwerk.” Een van hen is John Bruers van Bruers Schilderswerken. “Ik heb al twintig jaar mijn eigen schildersbedrijf. Ik ben een rasechte Tilburger, deze stad heeft mij zo veel gegeven. Ik vond dit project een mooie kans om iets terug te doen. Een medewerker meldde zich spontaan aan om mee doen.” Bruers en zijn collega schilderde niet alleen, ze begeleidden ook een lid uit de Quiet Community. Croes: “Zij kon goed schilderen en wilde graag haar steentje bijdragen. Zo ontstond een mooie samenwerking tussen sponsoren, vrijwilligers en andere leden uit de community. Precies waar de Quiet Community voor staat.”

Binnen een week was de huiskamer opgeknapt met een nieuwe vloer, geschilderde muren, nieuwe gordijnen, decoratie, en nieuwe of gerestaureerde meubels dankzij La Poubelle, Peerke Donders en Leen Bakker. Croes: “Het was mooi iedereen in actie te zien. Er hing een positieve energie. Iedereen werd besmet door het virus.” Dap ervoer hetzelfde: “Ik werkte mee aan metamorfoses voor tv-programma’s, maar die samenwerking is puur professioneel. Je houdt je aan de opdracht en dat is het. Hier wil iedereen samen iets moois er van maken. Dat zijn de leukste momenten.” Fatima: “Het was overweldigend al die mensen die druk in de weer waren voor mij. John heeft het hele weekend geschilderd. Het liefst was ik er constant bij om te helpen.” Fatima geniet elke dag van haar nieuwe interieur. “De Quiet Community is een geweldig initiatief, ik ben blij en trots dat ik er deel van mocht uitmaken. Ik heb nieuwe mensen leren kennen, en ga ook iets terugdoen. Ik ga een paar keer per week op het kantoor van de Quiet meewerken aan de administratie.” En zo werkt iedereen op zijn eigen manier mee aan armoedeverzachting.

Groepsfoto van de Quiet-Members die naar de Efteling zijn geweest, een uitstapje dat door RT28 is aangeboden

Een ander mooi initiatief kwam van De Ronde Tafel 28 (RT28), een club maatschappelijk betrokken ondernemers en professionals uit Tilburg. De club richt zich op onderlinge ontmoeting en vriendschap, maar even zo belangrijk, op het steunen van de gemeenschap. Zij boden aan 42 leden van de Quiet Community een dagje Efteling met alles er op en er aan. Een bezoek aan het pretpark om de hoek is niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Als je ouders afhankelijk zijn van de voedselbank, hebben zij wel andere dingen aan hun hoofd. Hannie, alleenstaande moeder met uitkering, ging mee met haar twee jongste kinderen van 9 en 12 jaar. “Alles was perfect geregeld. Een speciale Efteling-bus haalde ons op. Bij aankomst kregen we een pakket met drinken en tussendoortjes mee.” Als echte VIP’s mocht de groep als eerste het park binnen, een half uur voor de reguliere openingstijd. Qua weer hadden ze het ook getroffen. De lunch en het avondeten was geregeld, verder waren ze vrij om te doen wat ze wilden. “Bij vertrek herkenden we al een aantal mensen, met hen zijn we de dag optrokken. Deze dag zorgde voor een verbonden gevoel. Je ziet dat je niet de enige bent die het financieel wat moeilijker heeft.”

Wil jij als bedrijf, vereniging, club of organisatie graag iets betekenen voor de Quiet Community? Of heb jij zelf iets aan te bieden wat van waarde kan zijn? Neem dan contact op met info@quiet-archief.nl en help mee armoede te verzachten en elkaar te versterken.

Tekst door: Marlies van Randwijk en Verena de Vos – Vetjens   |   Foto Happy Home door: Tom Pijnenburg                     Foto Dagje Efteling door: RT28