Vandaag brengt Brabants Dagblad op haar site goed nieuws uit Oss. Daar zijn de initiatiefnemers Trudy van Lent, Mari Peters en Alex van der Heijden al ver gevorderd met de voorbereidingen van Quiet Oss. Geweldig om te zien hoe snel het Quiet-virus zich verspreidt. En, nog belangrijker: hoe breed het draagvlak is voor belangeloze armoedeverzachting en empowerment. Hieronder het artikel. 

Foto: Fotobureau Ruud Rogier

Het is Wereldarmoededag vandaag. Ook Oss bindt de strijd met armoede aan. Bovendien heeft de stad vanaf 1 januari 2019 een eigen Quiet-gemeenschap.

Je hebt de Quote 500, de lijst van het gelijknamige magazine, met daarop de allerrijkste mensen van Nederland. Maar sinds 2013 bestaat ook de Quiet 500, de tegenhanger, in Tilburg in het leven geroepen door schrijver Anton Dautzenberg om juist armoede een gezicht te geven. Met steun van enkele Quote-miljonairs onder wie Libéma-topman Dirk Lips lukte het in Tilburg de eerste zogeheten Quiet Community op te richten: een marktplaats zonder geld waar het vooral draait om het helpen van mensen in armoede. Inmiddels zijn er ‘communities’ in Den Bosch, Hilvarenbeek, Maastricht, Rotterdam, Groningen en Drechtsteden.

Oss wordt aan dit rijtje toegevoegd, vanaf 1 januari wil dit burgerinitiatief officieel van start gaan. De komende weken moet de financiering rondkomen. Een bijeenkomst op 26 november over armoede en scholen gaat hier onder meer aan vooraf. Ook in de gemeente Oss bestaat veel verborgen en zichtbare armoede. In de wijken de Ruwaard, Schadewijk en het centrum leeft volgens cijfers van de gemeente Oss een op de vijf kinderen in armoede.

Lees hier het hele artikel.