In Stadsnieuws van woensdag 5 april een Quiet-artikel over het enthousiasme tijdens onze wekelijkse inloopochtenden.

Iedere dinsdagochtend gonst het in de ruime Quiet-keuken aan de Boomstraat 131 van de activiteiten. Members, vrijwel allen klant van de Voedselbank, worden dan van harte welkom geheten. Soms zijn er extraatjes, maar het goede gesprek en de gezamenlijke activiteiten staan centraal.

In eerste instantie worden de gasten onthaald door Ingrid Elskamp en Eric Rugebregt (foto). Zelf óók Quiet-member, zij kennen als geen ander de armoedestress waaraan iemand ten prooi kan vallen. Ingrid: “Ik kan ook met zó’n sik thuis op de bank gaan zitten, maar daar heeft niemand iets aan. Dan dwing ik mezelf liever om hiernaartoe te gaan en me nuttig te maken.” Dat doen Ingrid en Eric door collega-members een luisterend oor te bieden, een hart onder te riem te steken of… een stuk gebak in de maag te splitsen. Eric: “Het gaat ook om de gezelligheid, even d’ruit, je verhaal kwijt kunnen, lachen… zodat mensen er weer even tegenaan kunnen.”

Overleven

De vriendinnen Fardousa (29) en Yrus (32) zijn regelmatig bij Quiet te vinden. Alleenstaand moeder Fardousa heeft geworsteld met de schaamte:  “De Voedselbank, Quiet… je wilt heel graag dat het niet nodig is, het voelt toch alsof je gefaald hebt. Ik moest echt over een drempel heen. Maar op het moment ben ik blij dat ik er gebruik van kan maken, vooral ook voor mijn kinderen. En de sfeer is hier heel fijn, niemand die je veroordeelt.” Voor Yrus staat overleven voorop. De Amsterdamse van origine windt er geen doekjes om: “Ik heb zes kinderen, en die moet ik te eten geven. We hebben elk extraatje hard nodig, ik heb niks met schaamte.” Het idee achter Quiet – dat mensen niet alleen wórden geholpen, maar ook elkáár verder helpen – vinden de dames prima. In koor: “Samen sta je sterker.”

Zelfvertrouwen

Isabelle (27) is een van de members die – mede dankzij de inloopochtenden – stappen heeft gezet. “Ik was best wel verlegen, passief ook. Doordat ik nu als vrijwilligster allerlei dingen bij Quiet doe, heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen en door de contacten kom je weer op ideeën om andere dingen te ondernemen.”

Over ondernemen gesproken: een tafel verderop probeert vrijwilligster Angela collega-members warm te krijgen voor een creatief atelier in april. Met succes. En wat te denken van kapper Saad? Hij ontvluchtte zijn vaderland Syrië en maakt zich, in afwachting van de dingen die komen gaan, eens per maand nuttig als gratis kapper voor vijf gelukkige Quiet-members. Denise is zeer te spreken over haar metamorfose: “Dit heeft nog niemand bij mij voor elkaar gekregen.” Een mooi staaltje bemiddeling van Stichting Nexus Social Expertise, die  Saad als vluchteling de gelegenheid geeft zijn vak uit te oefenen en hier werkervaring op te doen.

Nog een extraatje: deze ochtend mag elke Quiet-member een keuze maken uit een ruim aanbod van tweedehands boeken, geschonken door Boekenschop aan de Bredaseweg.  Ze vinden gretig aftrek.

Foto hieronder: Denise is razend enthousiast over de nieuwe look die kapper Saad haar bezorgde.

Over Quiet Community

Quiet Community stelt zich ten doel stille armoede te verzachten. Wie klant is bij de Tilburgse Voedselbank kan zich inschrijven als ‘member’. Vanuit het kantoor aan de Boomstraat 131 in Tilburg is een marktplaats zonder geld opgezet. Quiet- members hebben toegang tot producten en diensten die – gratis – door ruim 250 bedrijven en particulieren aangeboden worden. Daarnaast zet Quiet in op ‘empowerment’: dat mensen de kans krijgen hun talenten te ontdekken en in te zetten.  Op de doordeweekse ochtenden is Quiet Community te bereiken op 013-7820102. De formule van Quiet Community – een online-platform in combinatie met ‘live’ empowerment – zal naar verwachting nog dit jaar in andere steden worden geïntroduceerd.