We maken momenteel met zijn allen een bijzondere tijd door. Ondernemers sluiten hun deuren, scholen blijven dicht en terwijl het zonnetje buiten schijnt, moeten we zoveel mogelijk binnen blijven. We snappen dat je misschien vragen hebt, misschien wel hulp kan gebruiken of dat je je soms verveelt. Juist nu ontstaan er mooie sociale initiatieven. Op deze pagina zetten we handige en leuke tips op een rijtje. Met als belangrijkste voorwaarde: het moet gratis zijn.

Om te beginnen zijn er heel veel websites en instanties waar je terecht kunt voor wat extra hulp in deze tijd. Een selectie van de belangrijkste:

 • Heb je een vraag? Heb je behoefte aan een gesprekje? Heb je hulp nodig of wil je zelf hulp aanbieden? Je kunt altijd terecht bij de STIP-hulplijn: 024-3502000 (ma-vrij 09.00-17.00). De medewerkers zitten voor je klaar. Voor meer informatie kun je op de website kijken: https://www.stipnijmegen.nl/

 • Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888). Dit nummer is van maandag t/m zondag bereikbaar tussen 9:00 – 21:00 uur. Zie: https://www.rodekruis.nl/

 • Zoek je informatie over het coronavirus die helder en overzichtelijk beschreven is? Kijk op https://www.pharos.nl/coronavirus/Je kunt ook bellen: 0800-1351.

 • Er zijn websites waar je terecht kunt om hulp te vragen en te bieden. Je kunt op deze websites je hulpvraag- of aanbod aangeven en ook je locatie (Nijmegen). Je krijgt dan een overzicht van mensen die graag willen helpen. Denk aan de hond uitlaten, een boodschapje doen of werken in de tuin. Dit zijn de 4 grootste websites voor Nijmegen op dit moment:
  https://coronahulpnijmegen.nl/alle-aanbod/
  https://www.ejvo.nl/coronahulp/
  www.heelnederlanddeelt.nl
  https://gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl/

 • Op Facebook heb je verschillende groepen waar je je voor kunt aanmelden. In deze groepen bieden mensen vooral gratis spullen aan, zoals knuffels of kleding voor kinderen. Ook voor volwassenen is het aanbod groot. Je hebt onder andere: Gratis ophalen in Nijmegen en omgeving en de Ruil- en weggeefhoek Nijmegen. Je kunt je hier gratis en vrijblijvend voor aanmelden.

Met het sluiten van de scholen zitten veel kinderen nu thuis. Naast gezelligheid brengt dit misschien ook een aantal moeilijkheden met zich mee. Want hoe zorg je ervoor dat je kinderen zich de hele dag vermaken, zeker nu je vooral aan huis gebonden bent? Hieronder een aantal leuke ideeën om samen met je kinderen te doen!

 • Knutselen en schilderen. Nu Pasen eraan zit te komen, is het een mooie kans om eens lekker creatief bezig te gaan. Ga aan de slag met het beschilderen van eitjes, of maak een kleurrijke kleurplaat

 • Verkleden. Trek wat oude kleren uit de kast en tover je kind om tot heuse prinses, piraat of cowboy. Ook hier kun je je creativiteit de vrije loop laten, knip bijvoorbeeld een ooglapje uit een oude theedoek of maak een toverstok van een stuk kartonnen doos.

 • Zelf “koken”. Laat de innerlijke chef-kok in je kinderen de vrije loop. Ga de voor- of achtertuin in (of ga even de straat op) en zoek allerlei ingrediënten bij elkaar voor een toverbrouwsel of heksensoep. Denk aan modder, takjes, bladeren, bloemetjes en steentjes. Of maak zelf een parfum door bijvoorbeeld bloemetjes fijn te stampen.

Ook online is er veel aanbod voor kinderen. We hebben de leukste op een rijtje gezet:

 • N.E.C. heeft voor haar jongste fans een N.E.C. Doeboek gepubliceerd. Hierin staan allerlei leuke spelletjes voor jong én oud! Je kunt tekeningen maken, een quiz invullen en nog veel meer. Het Doeboek is te downloaden via deze link

 • Wil je zelf aan de slag en bijvoorbeeld een animatie met Lego maken? Dat kan! Download de (gratis) app op je smartphone of tablet en ga meteen aan de slag. Bouw zelf een decor van Lego en breng de poppetjes tot leven in jouw eigen LEGO MOVIE (adviesleeftijd: 8+). Klik hier  

 • Wat zie je nou eigenlijk als je film kijkt? In de webserie ‘Wat kijk jij nou?’ duikt Sosha van Schooltv in de wereld van film. Geluid, montage, acteren… Sosha vertelt je er alles over in deze online filmpjes. Laagdrempelig, informatief en leuk! Te bekijken via deze link: https://schooltv.nl/programma/wat-kijk-je-nou/ (tip: de website van Schooltv heeft veel meer leuke filmpjes, spelletjes en liedjes!)

 • Het is ook stil in de bibliotheek. Kasten vol boeken maar geen kinderen om ze te lezen. Daarom nemen de BiebBoys je virtueel mee de bieb in en hebben ze elke dag een nieuwe uitdaging voor kinderen uit groep 6 t/m 8. Iedere schooldag om 14.00 uur een nieuwe aflevering, en je kunt ook alle afleveringen terugkijken: https://www.obgz.nl/over-ons/coronavirus/biebboys.html

Er is ook veel gratis vermaak voor volwassenen. Het is begrijpelijk dat na een tijdje misschien de verveling toeslaat. Daarom hebben wij een paar leuke websites uitgekozen die je kunnen helpen bij het bestrijden van verveling:

 • Cinetree heeft een breed aanbod aan gratis hoopvolle films online gezet, die iedereen kan bekijken tijdens de coronacrisis. Klik op deze link

 • De bibliotheek heeft een aantal luisterboeken gratis te beluisteren. Als je al lid bent van de bieb heb je veel keus, maar ook voor niet-leden is er een aanbod. (Let op: je moet hiervoor wel de app van de bibliotheek downloaden) https://www.obgz.nl/collectie/luisterboeken.html

Mocht je een smartphone hebben, dan hebben we ook een aantal leuke app’s op een rijtje gezet. Je kunt een app downloaden via de AppStore (voor apple/iphone) of via de PlayStore (voor Android):

 • Duolingo: dit is een app om heel laagdrempelig en speels een nieuwe taal te leren. Van Spaans tot Chinees, er zijn ontzettend veel talen beschikbaar.
 • Houseparty: met deze app kun je videobellen met vrienden en familie en je kunt tegelijkertijd ook leuke spelletjes met elkaar spelen. Zo kun je elkaar toch blijven zien in tijden van quarantaine!
 • Runkeeper: voor de mensen die hun conditie op peil willen houden: een app waarmee je je hardloop- of wandelactiviteit kunt bijhouden met fijne overzichten.
 • Reflectly: dit is een app waarmee je je stemming per dag heel kort en bondig kunt bijhouden, zodat je een overzichtje krijgt met grafieken. Op deze manier kun je een beetje zicht krijgen op hoe je je deze dagen voelt en waarom het goed/minder goed gaat.
 • InSight Timer: een app voor mensen die geïnteresseerd zijn in meditatie etc. Heel fijn om even een momentje van rust te pakken op een dag. Je hebt een breed aanbod aan meditaties, bijvoorbeeld ook om beter te slapen.

Wij hopen jullie genoeg tips en websites te kunnen geven om deze tijd een beetje dragelijk te maken. We zullen deze pagina updaten als we nieuwe, leuke tips en websites hebben gevonden. Mocht je zelf een goed tip hebben of een vraag, dan kun je ons bellen op 06-38973005 of mailen naar nijmegen@quiet.nl.