De Tilburgse Piushaven is de afgelopen jaren enorm veranderd; van een industriële haven naar een levendig woon- en werkgebied aan het water. Je vindt er steeds meer bedrijven. De Piushaven speelt zichzelf ook enorm in de kijker op cultureel gebied. Het is echt ‘The place to be’. Voor alle Tilburgers?

De Quiet-community breidt zich uit

Genieten van muziek en activiteiten die aangeboden worden is meestal gratis en voor iedereen toegankelijk. Maar genieten van het winkel- en horeca-aanbod is voor mensen met een smalle beurs vaak niet weggelegd. Quiet weet hier verandering in aan te brengen. Afgelopen januari heeft Esther Croes van Quiet Community een presentatie gegeven tijdens een vergadering van de ondernemersvereniging Piushaven. Naar aanleiding van deze presentatie was een groot aantal ondernemers in het gebied rond de Piushaven geraakt door wat Quiet doet. Ondertussen hebben bijna alle ondernemers een of meerdere van hun diensten aangeboden voor Quiet-members. Dat betekent dat de Piushaven zich nu Quiet-proof mag noemen. Maar het betekent vooral dat heel veel Tilburgers die nooit eens een extraatje of uitje kunnen betalen, daar nu wel de mogelijkheid toe hebben.

Maatschappelijke factor

We maakten een wandeling langs de Piushaven om te ontdekken waarom Quiet de ondernemers zo aanspreekt. Hoe fijn moet het zijn om eens een leuk uitje te hebben zonder je zorgen te moeten maken over de kosten? Het enthousiasme werd meteen duidelijk toen we binnenliepen bij Olof Bredo van Porto koffie en ijs. “Wij zijn Quiet-proof”. vertelt hij enthousiast. “Op deze manier kunnen we echt wat doen voor mensen, de maatschappelijke factor spreekt mij enorm aan. Ik hoop dan ook dat ik veel mensen blij kan maken met onze ijs en koffie!”. Jeske Tuerlings, eigenaresse van Say Jess Fashionstore, maakt zich in haar vrije tijd hard voor de groep mensen die net buiten allerlei regelingen valt omdat hun inkomen net te ‘hoog’ is. “Toen ik over Quiet hoorde, hoefde ik niet lang na te denken. Als iemand kleding draagt die bij hem of haar past, voelt hij zich zelfverzekerd en straalt dit ook uit. Met alle positieve gevolgen van dien”.

Dankbaar

Bovenstaande ondernemers hadden op het moment van ons bezoek nog geen Quiet members op bezoek gehad. Villa Pastorie daarentegen wel. Eigenaar Michel Deneef vertelt: “Vorige week mochten we hier een gezin verwelkomen op onze aanschuifavond. Zij namen plaats aan de lange tafel met nog een ander stel gasten. Het is leuk om te zien dat volkomen vreemden een heel gezellige avond met elkaar hebben. We kregen naderhand een bedankmail; ze hadden zo genoten!”. Op de vraag wat dit met hem doet, komt een antwoord recht uit het hart: “Het is fijn om deelgenoot te mogen zijn van zo’n avond. Ik ben blij dat we deze mensen een mooie avond hebben aangeboden”.

Ook een mooi aanbod voor Quiet-members? Kijk op www.quiet.nl voor meer informatie en contact!

– door Katrien van Burken en Carla Segers, fotografie Hans van Dongen –