Quiet Den Bosch timmert aan de weg, getuige onderstaand artikel van Lisette Broess-Croonen in Stadsblad Den Bosch

DEN BOSCH – Sinds enkele maanden is Quiet Community neergestreken in Den Bosch met als doel om mensen die in armoede leven, af en toe wat luxe te geven waar ze zelf geen geld voor hebben.

Volgens projectleider Tessa van Berkel is Quiet Community in Tilburg ontstaan naar aanleiding van de Quiet 500. “Dit blad is gemaakt als tegenhanger van de Quote 500 om aandacht te vragen voor stille armoede. Na de uitgave van deze ‘armoedeglossy’ zijn alle mensen die in de Quote staan, aangeschreven met de vraag of ze iets konden doen voor de mensen in armoede. Twee personen hebben gereageerd en hebben Quiet Community helpen oprichten. Landelijk leeft één op de acht mensen in armoede. Ons doel is om die armoede te verzachten door de members bijvoorbeeld een keer een kappersbeurt te schenken, of een kinderfeestje of lunch. Luxe dingen die als eerste wegvallen als je minder geld te besteden hebt.”

Members in een eerlijk systeem
Members worden aangemeld via instanties als bijvoorbeeld de voedselbank. “We hebben nu negentig members (gezinnen). Via een online systeem zijn er iedere keer aanbiedingen waar ze gebruik van kunnen maken. Dat systeem selecteert zelf de mensen, zodat iedereen aan de beurt komt en het eerlijk gaat. Daarnaast zijn vooral de live-ontmoetingen ook belangrijk. Iedere vrijdagochtend is er een inloopochtend voor members in onze ruimte Bij Katrien aan de Triniteitstraat. Dan is er tijd voor een kop koffie en een praatje, maar er zijn soms ook aanbiedingen die niet online gaan en er kan informatie gevraagd worden. Er is al een groep vrijwilligers die meehelpt met deze ochtenden en een deel van hen is ook member. Zij willen zelf ook graag iets bijdragen en uiteindelijk kunnen ze de ochtenden zelfstandig draaien.”

Sponsoren op alle mogelijke manieren
Voor al die aanbiedingen zijn natuurlijk ook sponsors nodig. “We hebben nu vijfentwintig sponsors, waaronder een kapper, pedicure en restaurants. Een schoonheidssalon heeft al enkele gezichtsbehandelingen weggeven en zowel zij zelf als de members die hier gebruik van hebben gemaakt, zijn tot nu toe erg enthousiast. De meeste bedrijven willen ook wel iets doen en het is laagdrempelig. Het kan echt van alles zijn en je kan kiezen voor een eenmalige bijdrage of bijvoorbeeld een maandelijkse actie. We kunnen het armoedeprobleem niet oplossen, maar wel een beetje verzachten.”

Sponsorwerving is op dit moment het belangrijkste voor Quiet Community. “We hebben sponsors nodig om nieuwe members toe te kunnen laten. Bedrijven en inwoners die willen helpen kunnen contact opnemen via denbosch@quiet.nl of bellen met Tessa op 06-14068842.