Op donderdagavond 16 april zaten velen die onze Quiet Community een warm hart toedragen aan de pc, laptop of telefoon gekluisterd. Gespannen volgden zij de noodgedwongen digitale prijsuitreiking van de Nationale Vrijwilligersprijzen. Kort na het begin van de happening was er even verwarring: won SchuldHulpMaatje nou in ‘onze’ categorie? O nee, zij kregen de Prominentenprijs… van harte proficiat trouwens!

Even later verscheen minister Hugo de Jonge in beeld en zaten alle fans van de 12 finalisten op het puntje van hun stoel. En al tijdens zijn inleiding moet menigeen hebben gedacht… dat zou weleens over Quiet kunnen gaan. En jawel hoor, de Juryprijs werd toegekend aan Quiet Community Tilburg! Een geweldige eer voor onze organisatie, maar vooral ook voor al onze vrijwilligers die zich vaak vanuit een probleemsituatie aan de haren omhoogtrekken om iets te betekenen voor anderen die het moeilijk hebben.

Aan de prijs is een geldbedrag van € 6.000 verbonden, ook mogen we een bedrijfsvideo ter waarde van € 3.000 laten maken.

Juryrapport

In het rapport van de jury, onder voorzitterschap van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, lezen we: “Quiet Community is een prachtig initiatief dat met leuke activiteiten voor mensen die het zelf niet kunnen bekostigen echt wat toevoegt in ‘het leven’ voor mensen. Tegelijkertijd zijn de vrijwilligers vaak mensen die zelf te maken hebben met armoede. Aan hen worden veel doorgroeimogelijkheden geboden en daardoor zijn het doel en de aanpak complementair aan elkaar. Dat doen ze creatief en met veel positiviteit.”

Groot feest

Bij die mooie woorden sluit Quiet’s vrijwilligerscoördinator René Verhoeven zich graag aan: “Ik ben er trots op dat we dit als relatief jonge organisatie hebben mogen bereiken. Mógen, want het is een voorrecht om dit dankbare werk te samen te doen. De meeste vrijwilligers zijn inderdaad mensen uit de doelgroep. We verwachten niet dat ze ‘iets terug doen’ voor Quiet, maar willen ze wel actief maken en laten groeien. Dat dat nou beloond wordt met een nationale prijs, is een prachtige beloning voor alle vrijwilligers. Als de omstandigheden het weer toelaten, pakken we uit met een groot feest!”

Filmpje!

Voor de verkiezing hadden we deze motivatie ingezonden. Toen de 114 deelnemende organisaties eenmaal waren gereduceerd tot twaalf finalisten, heeft deze vlog met member-vrijwilliger Gwen Alberto en René Verhoeven onze uitverkiezing de beslissende zet gegeven. Met dank aan videospecialist Lotte van Vlott!
De prijsuitreiking kun je hier terugkijken.