Koos van der Bruggen (61), een doorgewinterde truckchauffeur, die samen met zijn vrouw Suzana noodgedwongen financieel een flinke stap terug moest doen, zit ontspannen aan zijn kopje koffie. Wij vroegen Koos wat het voor hem betekent om iets extra’s te kunnen doen dankzij het aanbod van Bossche ondernemers. Onlangs maakte hij samen met zijn familie gebruik van een Quiet aanbod: een fotoshoot van Karin Wijma Fotografie uit Den Bosch. Koos: “Dat was in een woord geweldig! Zoiets zouden we zelf nooit kunnen betalen. De dag was zo gezellig en we hebben nu iets voor het leven: onze familie prachtig vastgelegd.”

80-urige werkweek

Zo ontspannen als Koos erbij zit, is zijn leven helaas niet. De geldzorgen zijn groot. Hij steekt van wal: “Ooit kenden we goede tijden. Als vrachtwagenchauffeur maakte ik altijd veel uren, soms weleens 80 uur in de week. Dat leverde een aardig salaris op. En daar ga je naar leven hè, net als iedereen. Op zich prima, tot mijn gezondheid me in de steek liet. Diabetes, nierproblemen, van alles. Veel medicijnen en insuline spuiten. Ik kan nu maar maximaal 40 uur rijden per week aan. Ik weet niet of je bekend bent met de salarissen van chauffeurs, maar dat is niet veel. Elke maand is het weer een puzzel om alles te kunnen betalen.”

Sparen

En dat doet pijn. Even het centrum van Den Bosch in of met zijn kleinkinderen een dagje uit, het zit er allemaal niet in. Alles kost geld. Laat staan een vakantie. Koos: “We willen sparen om volgend jaar een keer op vakantie te kunnen. Maar ik weet natuurlijk allang dat we gewoon drie weken thuis zullen zijn”, vertelt Koos. “Zie je die frisdrankfles? Daarin zouden we kleingeld sparen. Nou, je ziet het: leeg. Elke keer hebben we ’t toch weer nodig.”

De familie Van der Bruggen geniet van de fotoshoot van Karin Wijma Fotografie uit Den Bosch.

Kinderfeestje

Koos is dankbaar voor de uitjes en extra’s die hij via Quiet krijgt: ”Via via kwamen we met Quiet in contact. Een geweldige organisatie. Ook mijn Roemeense stiefzoon, Christiaan Gavril, maakt soms gebruik van een aanbod. Hij kwam in de financiële problemen toen hij vliegtickets moest kopen voor een vlucht naar Roemenië wegens een sterfgeval in de familie. Hoewel hij als koerier werkt en zijn vrouw bij de post, houdt hij niets over na de vaste lasten. Wel heeft hij een gezin met twee kinderen te onderhouden. Wat was hij gelukkig toen hij dankzij Quiet een keer een kinderfeestje voor zijn dochter kon organiseren!”

Opfleuren
“Quiet fleurt ons leven op, zo is het gewoon. Mijn vrouw kreeg een kappersbezoek, na lange tijd zelf maar wat te knippen. Wat was ze gelukkig. En ik ook!”, lacht hij.

Koos roept lotgenoten op om vooral hulp te zoeken. “Toen ik het niet meer zag zitten, ben ik heel goed geholpen door het maatschappelijk werk. Ik was zo opgelucht om over mijn problemen te kunnen praten. Ook Quiet wijst me de weg. Zo zijn we getipt over judolessen voor mijn kleindochter. In samenwerking met verschillende Bossche initiatieven is er soms meer mogelijk dan je denkt.”

Hoe de toekomst er voor Koos en Suzana uitziet, zal de tijd leren. “Zolang ik kan rij ik met mijn Opel Kadet van 25 jaar oud naar mijn werk. Ik hou mijn hart vast als de keuring eraan komt. Quiet kan dat niet oplossen. Maar wat zijn we blij met de verlichting die de ondernemers van Quiet soms in ons leven brengen.”