Tekst: Laura van Meijeren, QG

Afstand zorgt ook voor verbinding

Het eerste wat me opvalt wanneer ik het Quiet pand inloop, is de stilte. Aan de lange tafel die zich normaal leent voor allerlei ontmoetingen, zitten op afstand twee collega’s te werken op een laptop. Marjan: ,,Het was in het begin behoorlijk wennen, maar de coronamaatregelen dwingen ons ook om creatief te zijn.’’
,,We nodigen, nu onze open inloop dicht is, members uit voor een gesprek in ons pand. Gewoon om te vragen hoe het met ze gaat, een soort ‘coronasteunmomenten.’ We vragen naar de impact van de maatregelen en of we iets kunnen betekenen. Dit vinden we belangrijk, want zodra sociale activiteiten wegvallen, liggen isolement en eenzaamheid nog meer op de loer.’’

Omdenken

Member Suus komt langs voor een afspraak. Ze vertelt dat ze zich mede door het wegvallen van de Quiet inloopochtend behoorlijk eenzaam heeft gevoeld: ,,De inloop was mijn wekelijkse uitje. Ik woon vlakbij en kom verder haast nergens. Vanwege chronische rugklachten is bijvoorbeeld een stukje fietsen met mijn kinderen ook niet mogelijk”. Steppen kan Suus wel. Zo mooi dat iemand Quiet een tijdje geleden een step heeft geschonken, die komt nu goed van pas!
Suus heeft een klein moestuintje aangelegd in coronatijd, want zegt ze: ,,Ik kan beter m’n kweek- en kooktalent ontwikkelen dan bij de pakken neer gaan zitten.” Dat klinkt Quiet minded! ?

Verbinding

Marjan en Thea: ,,We merken dat mensen de aandacht erg waarderen. Niet iedereen heeft behoefte aan een gesprek, maar het feit dat je naar elkaar omkijkt en laat merken dat je er bent, doet ertoe.
We vragen ook naar behoeften. Regelmatig horen we dat ontspanning en gezondheid belangrijk is voor onze members. We oriënteren ons op wat we in het pand, tijdens en na coronatijd, meer kunnen doen op dit gebied. Inmiddels werken we bijvoorbeeld samen met een masseur en een pedicure, die vrijwillig hun mooie diensten aanbieden aan onze members.”

Sponsoren

Quiet relatiebeheerder Henk deed mee aan de Virtuele Menzis 4 mijl van Groningen en liep in zijn eigen buurt met behulp van de speciale 4 mijl app.
Henk: ,,We zijn onze sponsoren dankbaar voor de aanbiedingen of donaties die we ontvangen. Ook zij hebben als ondernemer een flinke klap gekregen in deze tijd.’’ Henk gaat af en toe bij sponsoren langs om een kopje koffie met ze te drinken, om bij te praten en hen te vragen hoe het gaat. ,,We moeten ons realiseren dat we het als maatschappij samen doen. Aandacht voor elkaar in een tijd als deze is cruciaal, het overbrugt fysieke afstanden en brengt ons dichter bij elkaar.’’
Een van de sponsoren die ook een verschil maakten is Noorderzon: ,,Afgelopen zomer was er helaas geen Noorderzon festival, maar wel het NoorderZomerProgramma. Ook zij moesten als organisatie omdenken. Dit was vast niet makkelijk. Desondanks hebben ze 40 tickets aan Quiet gedoneerd.”