De lokale media bieden Quiet Hilvarenbeek ruimhartig de mogelijkheid om de formule onder de aandacht te brengen. Zoals in dit artikel uit De Hilverbode.

In 2017 rolde Quiet Tilburg zijn concept van armoedeverzachting en empowerment uit naar Den Bosch, Maastricht en Groningen. Inmiddels zijn er ook in Drechtsteden en Rotterdam Quiet Community’s actief. Maar de formule is ook geschikt voor kleinere gemeenten. Zoals Hilvarenbeek!

Ogenschijnlijk is Hilvarenbeek een welvarend dorp. Is armoedeverzachting dan werkelijk nodig? Zeker, aldus projectleider Simone Verhoeven-Bazelmans. “Ook hier zijn meer mensen dan je denkt die al lang van een lage uitkering moeten rondkomen, mensen die door ziekte of werkloosheid minder te besteden hebben of ouderen die rond moeten komen van een klein pensioen. Vaak is het geen keuze, het overkomt je. Quiet Hilvarenbeek gaat uit van vertrouwen. Iedereen die wel een steuntje in de rug kan gebruiken, kan zich aanmelden. Er wordt niet getoetst op inkomen en er wordt niet gevraagd naar schulden. Wij krijgen de signalen van onze partners, zoals maatschappelijk werk, Leergeld, de kerk, de voedselbank, de dorpsondersteuners. Van hen horen wij de namen van mensen die er gebruik van zouden kunnen maken. Wij benaderen hen: of ze lid – member in het jargon – willen worden. Te allen tijde beslissen zij dat zelf. Als ze dat willen, dan krijgen zij voortaan aanbiedingen van onze stichting. Het eerste, als welkom, is zelfs een dagje uit voor zes personen. Misschien wel het eerste in jaren. Wij voeren een gesprek met hen om de behoeften te peilen.”

Die lopen uiteen van een kop koffie met gebak op het terras, een keer naar de kapper, consumptiebonnen voor een festival op de Vrijthof, een abonnement van de bibliotheek tot een etentje met het gezin. Quiet Hilvarenbeek probeert de lokale ondernemers uit te dagen om hun steentje bij te dragen en iets waar zij goed in zijn weg te geven. En daardoor een extraatje aan te bieden, waar normaal geen geld voor is.

Warm onthaal

Één keer in de twee maanden ontvangen de Quiet-members een aanbod dat aansluit bij de door hen aangegeven wensen. Hiervan mogen ze kosteloos gebruik maken. Tevens zal er eens in de twee maanden een inloopochtend zijn. Waar onder het genot van een kop koffie en gebak een praatje kan worden gemaakt met andere Quiet-members uit Hilvarenbeek en waar de stichting zal zorgen voor cadeautjes die de members kunnen uitkiezen voor zichzelf of voor iemand in hun omgeving die ze dan ook in het zonnetje kunnen zetten. 

Deze inloop is niet verplicht, maar wel heel erg leuk! Wil je liever anoniem Quiet-member worden, dit kan natuurlijk. Quiet Hilvarenbeek gaat vertrouwelijk om met alle gegevens en zal de namen van de members niet naar buiten brengen. Het aanbod bestaat veelal uit waardebonnen, die ingeleverd kunnen worden bij de deelnemende ondernemers in de gemeente Hilvarenbeek. 

Vindt u het ook fijn om af en toe een extraatje te krijgen? Laat het dan weten aan info@seniorenraadhilvarenbeek.nl of rechtstreeks aan Quiet Hilvarenbeek. Ons team bestaat uit vrijwilligers, bestuur en projectleider Simone Verhoeven-Bazelmans. Zij zijn hét aanspreekpunt voor alle zaken rondom Quiet Hilvarenbeek en te bereiken via hilvarenbeek@quiet.nl.

Bekijk ook deze video van member Annechien uit Hilvarenbeek. Video door Xena Maria Evers.