Quiet Maastricht viert deze week, net als de community’s in Den Bosch en Groningen, zijn eerste verjaardag. Ter gelegenheid van het bereiken van die mijlpaal laat projectleider Kees Smit een aantal karakteristieke highlights de revue passeren. Maar: “Dit is een willekeurige greep, ik wil natuurlijk niemand te kort doen, want ik ben iedereen die zich afgelopen jaar voor Quiet Maastricht heeft ingezet erg dankbaar.”

Poepiesjiek
Een member mocht via Quiet Maastricht naar een concert van André Rieu. Haar reactie spreekt boekdelen. “Ik zou daar normaal nooit naartoe zijn gegaan, op een terras tussen al die poepiesjiek! Al snel kwam ik erachter dat ik zelf ook vol vooroordelen zit. Niemand keek op me neer, we waren allemaal gelijk. Samen met alle anderen om me heen met de handjes in de lucht meezingen en neuriën, het was de avond van mijn leven!”

Nieuwe mensen ontmoeten

Quiet staat ook voor empowerment. Hoe dat werkt wordt uitstekend verwoord door een member. “Quiet zorgt voor een gevoel van eigenwaarde. Ik maak deel uit van een netwerk en heb niet het gevoel dat ik hoef te bedelen. Daarnaast ontmoet ik steeds meer mensen die ik normaal niet zou ontmoeten. Quiet verbreedt mijn wereld!”

Aan de slag
Nog zo’n mooi voorbeeld van empowerment. Kees Smit: “Tijdens een inloop kwam een member binnen. Haar uitkering was door omstandigheden stopgezet en ze zat in nood. Niet genoeg geld voor eten voor haar gezin en niet weten wat te doen. Een maatschappelijk werker vroeg een voedselpakket aan bij de Voedselbank, maar dat kon niet op korte termijn geregeld worden. Doortastend optreden van onze vrijwilligers zorgde ervoor dat ze via De Gouwe toch op korte termijn een voedselpakket toegewezen kreeg. Nog mooier: via bemiddeling van de Quiet had ze een dag later een sollicitatiegesprek bij een hotelondernemer. Dat gesprek verliep succesvol en zij gaat voor een halfjaar aan de slag.”

Feestelijk
En er staat bij Quiet Maastricht nog heel wat op stapel. Zo doet MIK Kinderopvang naast de reguliere Sinterklaas-speelgoedinzameling voor de Voedselbank ook nog een inzamelingsactie voor kinderkleding. Speciaal voor kinderen van Quiet-members. Zij kunnen dus feestelijk gekleed een cadeautje in ontvangst gaan nemen. Een prachtig initiatief!