Een doelstelling van de Quiet Community is het verzachten van armoede op basis van halen, brengen en delen. Empowerment is daarbij het uitgangspunt. Mensen helpen om in hun kracht te komen is essentieel. Niet denken in beperkingen, maar in mogelijkheden, in het samen zoeken naar oplossingen. Onze members en sponsoren zijn zich bewust van deze gemeenschapszin, zoals blijkt uit onderstaande voorbeelden.

Mooi gebaar met kralen

‘In onze familie gaven we elkaar als cadeau vaak een sieraad, maar ik kon daar niets mee, ik kon ze niet meer zelf omdoen’, vertelt Jeannet Groenbroek, 48 jaar en Quiet-member. ‘In een verjaardagpakket dat ik van Quiet-sponsor Marjo Jans kreeg zat een armbandje met elastiek. Die kon ik wel om! Zelf maakte ik vroeger ook armbandjes en kettingen, maar door mijn ziekte kan ik dat niet meer.’ Jeannet lijdt al meer dan 20 jaar aan een spierziekte en moet telkens kleine stapjes terug doen, kan daardoor steeds iets minder, maar blijft altijd positief. ‘Ik heb nog heel veel kralen in allerlei kleuren en formaten, sluitingen etc. over. Die geef ik nu aan Marjo. Kan zij ook armbanden maken voor anderen, die dan net zo blij worden als ik.’ Iedereen kan iedereen op de een of andere manier helpen. Dank Jeannet voor dit mooie gebaar.

In haar sas met matras

Voor veel members van Quiet zijn grotere uitgaven niet vanzelfsprekend. Vaak geeft een nieuwe member bij de inschrijving aan dat hij of zij behoefte heeft aan een nieuwe matras. Meestal is dit een onoverkomelijke uitgave.

Zo vertelde een moeder, die liever anoniem blijft, dat haar drie kinderen op oude, versleten matrassen sliepen: ‘Ik voel me daar schuldig over en zal vast nooit in staat zijn om voor hen nieuwe te kopen. Ik heb geen opleiding gehad. Mijn vader haalde mij op mijn dertiende van school. Bij ons is het niet normaal dat een meisje naar school gaat. Al op jonge leeftijd werd ik verleid spullen aan te schaffen die ik niet kon betalen. Met geld omgaan had ik nooit geleerd.’ Maar ondertussen heeft zij het roer omgegooid. Ze is nu onder bewind en klimt langzaam uit het dal der schulden. Ook volgt ze sinds kort een opleiding en stage in sociaal agogisch werk!

En dan wil het toeval dat een Quiet-supporter bij ons langskwam. Met twee nieuwe matrassen bij zich, waar een paar keer op geslapen was en die hij daarom niet meer mocht ruilen. Of hij misschien iemand bij Quiet er blij mee kon maken?
De Hulpexpress van Sietze was weer erg behulpzaam en bracht de matrassen bij onze blij verraste member thuis. Mét een derde matras voor het laatste kind. Die werd aangeschaft met behulp van de gulle donatie van OR-Quest. Mooi toch!