Twee keer per jaar mogen Quiet-members naar nieuwe kleding komen snuffelen bij 1Roof van Nicole Martens en Roxanne de Groof. Gratis, want als je leeft in armoede, heb je meestal geen geld voor een nieuwe outfit. Nicole en Rox weten de members steeds weer te kleden met iets wat bij hen past. Zodat zij zich sterker voelen. Want het is waar: het doet wat met je als je er goed uitziet.

Nicole en Roxanne startten met 1Roof (www.1roof.nl) in 2013 en ontwikkelden het al snel tot een concept waarin dameskleding en accessoires centraal staan. Zonder eigen winkel en niet online maar door regelmatig op verschillende plekken in Nederland en België het nieuwste kledingaanbod te tonen.

“Zo verzorgen wij 80 maal per jaar bijeenkomsten op locatie in restaurants, op pop-upplekken of bij verenigingen, waarbij de gastheer of -vrouw de gasten uitnodigt en de entourage verzorgt, terwijl 1Roof de kledingrekken met de laatste mode uitstalt tijdens een evenement van twee dagdelen.” Nicole en Roxanne zetten hun concept ook vaak in bij mensen thuis, vergelijkbaar met de manier waarop ooit Tupperware party’s werden georganiseerd.

Naast evenementen op locatie wordt de laatste mode ook twee keer per jaar uitgestald op de eigen locatie van 1Roof. Waar vroeger basisschool Het Molenven gevestigd was, aan de Victorialaan in Vught, hebben Nicole en Roxanne tijdelijk onderdak gevonden. Je bent er weer welkom op 7 en 8 september (en ook als je de dames straks aan een nieuw onderkomen kunt helpen).

In diezelfde ruimte in Vught hebben recent al twee keer speciale Quiet-events plaatsgevonden waarbij members van Quiet gratis enkele fonkelnieuwe kledingstukken mogen uitkiezen.

“We geven ook wel eens kleding weg aan Vincentius en andere goede doelen, maar het leuke van Quiet is dat je rechtstreeks contact hebt met de members”, aldus een enthousiaste Roxanne. “Ze vertellen meteen over hun hele hebben en houwen, met al het leed dat daarbij hoort maar ook met alle lichtpuntjes in hun leven. En ze zijn zo blij en dankbaar met wat wij doen!”

Nicole vult aan: “De vrouwen (en soms ook mannen) die je ontmoet zijn zo verschillend: van mensen die zijn ingeschreven bij de voedselbank tot vrouwen die in plat Bosch hun lief en leed met je delen en zich er niet voor schamen om hun kleding te passen zonder dat we echte paskamers hebben…”

Armoede kan iedereen overkomen: zzp-ers en mensen met een goede opleiding. Het kan komen door een scheiding, door een faillissement. Door pure pech en vaak buiten hun schuld. Met als gevolg dat je zelfvertrouwen een stevige knauw kan krijgen. Quiet probeert juist dat zelfvertrouwen een boost te geven, waarbij allerlei hulp -zoals die van 1Roof- welkom is.

Nicole en Roxanne gaan naast de speciale Quiet-events graag door met hun reguliere inzet voor Quiet: “We hebben afgesproken om twee keer per jaar twee members volledig aan te kleden. En natuurlijk gaan we daarmee door. Maar we roepen ook andere ondernemers op om zich als sponsor bij Quiet aan te sluiten. Want met een klein aanbod kun je al zoveel betekenen!”

Nicole en Roxanne zijn niet op hun mondje gevallen dus een erg “Quiet” ontmoeting hebben we niet  gehad. Maar stiekem vermoeden we dat die platte Bossche die geen paskamer nodig had, zich er niet voor zou schamen om na afloop van haar bezoek aan 1Roof uit te roepen: “Die Nicole en Roxanne: wat een verrukkelijke klerewijven!”

Quiet Den Bosch wil armoede onder de aandacht brengen én verzachten. Dat doet zij door haar members (mensen die leven in armoede) af en toe iets aan te bieden wat ze zich normaal gesproken niet kunnen veroorloven, met behulp van sponsoren. Alle hulp daarbij is van harte welkom! Heb je zelf ideeën? Geef ze aan ons door via denbosch@quiet.nl.

Tekst: Titus Spitzen