Zo’n tweehonderd Nijmegenaren met heel weinig geld konden het afgelopen half jaar onder meer een keer gratis naar de kapper of uiteten. Ze maakten daarvoor gebruik van een van de 550 aanbiedingen van Quiet Nijmegen.

Via een digitaal platform doet Quiet Nijmegen mensen die in armoede leven zes tot acht keer per jaar een gratis en vrijblijvend aanbod voor een dienst of een uitje. Sinds de start heeft Quiet Nijmegen tachtig leden geworven via de voedselbank in Dukenburg, zegt Quiet vice-voorzitter Vincent de Jong. ,,Maar die leden zijn eigenlijk huishoudens”, aldus De Jong. ,,In totaal bereiken we dus al tweehonderd mensen. We willen doorgroeien naar driehonderd leden. De komende maanden gaan we ook leden werven via de voedselbank in Nijmegen-Oud-West.”

Lokale ondernemers

Niet alleen over die animo is Quiet Nijmegen tevreden, ook over het enthousiasme van de sponsors: lokale ondernemers die gratis iets ter beschikking stellen. ,,We hebben zo’n veertig sponsors. NEC, de zwembaden, het Afrika Museum, boekhandel Dekker van de Vegt, De Bastei, Hotel Credible en Hotel Karel bijvoorbeeld. Er doen ook enkele kapperszaken mee, die een knipbeurt weggeven. We hopen op nog meer sponsors, want als we die driehonderd leden hebben, hebben we zeker honderd sponsors nodig om iedereen genoeg aanbiedingen te kunnen doen.”

550 aanbiedingen

De leden kijken voor de aanbiedingen op de Quiet-site of -app. De aanbiedingen zijn gebaseerd op voorkeuren die ze hebben mogen aangegeven. De software doet volgens De Jong nog niet altijd wat die moet doen en de aanbiedingen treffen nog niet altijd doel. ,,Zoals een gratis knipbeurt voor iemand die al 32 jaar kaal is of kaartjes voor NEC voor een gezin dat niet van voetbal houdt. We hebben tot nog toe 550 aanbiedingen gedaan en op een op de drie kregen we ‘Nee, bedankt, hoeft niet’ terug. Maar als het aanbod groeit en de software de aanbiedingen beter personaliseert, gaat dat beter.”

Avondje eten bij Hotel Karel

Quiet-lid Patrick Jansen at begin december weer eens in een restaurant. Hij had een kameraad meegenomen naar Hotel Karel, waar enkele tientallen gasten als hij mochten dineren op kosten van de zaak. De 52-jarige Nijmegenaar en zijn gezelschap kunnen zich al jaren geen horecabezoek meer veroorloven. ,,En iemand trakteren, is er al helemaal niet meer bij. Tot nu.”

,,Het was me een genoegen”, zegt Gerrie Gerrits, eigenaar van Hotel Karel. ,,Ik hoorde via de Rotary over Quiet Nijmegen. Het leek me meteen geweldig om mee te doen. Onze medewerkers waren ook enthousiast en zo zat de zaak op een maandagavond vol.’’