Met ruim dertig mensen op het trottoir voor Hoflaan 23, zou je bijna gaan denken dat we onder een stralend zonnetje een uitloop hebben in plaats van een inloop, maar niets is minder waar. Deze dinsdagochtend hebben we namelijk reden tot feest: schuin voor ons kantoor is onder een stralend zonnetje onze eigen Social Sofa, oftewel ons Bènkske onthuld!

Het Bènkske werd gemaakt in het atelier van caberatière Karin Bruers die verantwoordelijk is voor meer Social Sofa’s over het hele land. Bij haar stond al langer de onze, maar door coronacomplicaties hebben we er even op moeten wachten. En het is het wachten waard geweest: zodra voorzitter Stefan Jansen de mensen heeft toegesproken, is het moment aangebroken en mogen members, vrijwilligers en medewerkers het plastic eraf knippen dat om het bankje zit gewikkeld. Daaronder? Een prachtig exemplaar dat duidelijk bij Quiet hoort: het ontwerp komt van bureau Toffey waar wij vaker zaken mee doen en het heeft ons logo, kleuren en uitspraken waar wij volledig voor staan. Zo staat voorop ‘Een goed gesprek kost drie keer niks!’ en op de achterkant de hashtag #ikzitmetarmoede; alles om het gesprek over stille armoede op gang te krijgen.

Visitekaartje

En naast het op gang brengen van het gesprek, is het Bènkske ook een ideale visitekaart, mooi schuin voor het kantoor, én, wordt er al gezegd, een ideale plek om voortaan af te spreken met de deeltaxi. Bovendien staat de Social Sofa dicht bij de kernwaarden van de Quiet. Op dinsdag staat de inloopochtend centraal en stimuleren we ontmoetingen tussen onze members. Achter in de ruimte wordt er bijgekletst, de week doorgenomen en vaak gezamenlijk geluncht. De members zijn blij met het bankje, gaan al massaal erop zitten en ja, vooruit, het is op deze frisse dag in maart nog wat koud om op beton te zitten, maar iedereen gelooft erin dat als de temperaturen gaan stijgen, het nog meer uitnodigend gaat zijn om even je rustmomentje te pakken. In dat opzicht is er ook specifiek voor deze plek gekozen omdat er in de omgeving geen andere echte rustpunten zijn.

Internationale Vrouwendag

Maar er is deze 8 maart meer reden om ergens aandacht op te vestigen. Het is ook Internationale Vrouwendag en daar staan we bij Quiet ook bij stil. Dat doen we vooral door aandacht te schenken aan het feit dat Quiet Tilburg gratis menstruatieproducten uitdeelt aan onze members. Dat doen we in samenwerking met de Stichting Armoedefonds op de dag die in het teken staat van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal op deze wereld. Members die aanspraak willen maken op menstruatieproducten kunnen terecht van 9.30-12.00 uur van maandag tot en met donderdag op ons kantoor. Wij raden aan om zelf een tasje mee te nemen om ze in te stoppen.