CBF-keurmerk ‘kroon op de organisatie’

Dat onze Quiet Community een goed doel is, weet onderhand iedereen in Tilburg wel. Maar per 1 februari 2021 is het officieel, dankzij de toekenning van het CBF-keurmerk voor goede doelen. 

Het Centraal Bureau Fondsenwerving heeft indertijd niet voor niets besloten een keurmerk in het leven te roepen. Goede doelen springen als paddenstoelen uit de grond, en via social media kan het snel gaan met de fondsenwerving. Maar hoe weet je als donateur dat je geld inderdaad wordt ingezet voor het doel dat jij voor ogen had? Voorbeelden genoeg van internetcowboys die de eigen portemonnee of een verbouwing van de keuken ook een zéér goed doel vinden. Of wat te denken van bestuurders die potjes overhevelen naar andere stichtingen waar zij een mysterieuze vinger in de pap hebben?

Het CBF-keurmerk schept duidelijkheid bij geldgevers en partners: dit goede doel voldoet aan onze voorwaarden en de naleving daarvan wordt door ons gecontroleerd.

Einde aan de puinhoop?

Voorzitter Stefan Jansen is dan ook opgetogen over de toekenning. Stekelig vraagje: was het vóór de toekenning dan zo’n puinhoop bij Stichting Quiet Community Tilburg? “Haha, zeker niet. Voor alle direct betrokkenen was financieel alles al heel transparant, hoor. Laten we de voorwaarden maar eens doornemen…” Hij pakt er een CBF-document bij. ”Je doet daadwerkelijk wat je zegt te zullen om de wereld te verbeteren, check, hoewel… ‘de wereld’ is een tikkie ambitieus, maar Tilburg is een mooi begin. Zorgvuldig omgaan met iedere euro: check, die draaien we graag drie keer om. Je leeft de regels over de besteding en het beheer van het geld na: weer een vinkje. Er kijkt altijd iemand mee bij betalingen en je doet alles om belangenverstrengeling te vermijden, check. Je legt verantwoording af in jaarverslagen en geeft op je website informatie over de besteding van de donaties en wat hiermee is bereikt, nou, wij deden dat tot voor kort zelfs per kwartáál. Je bent niet bang je financiën te laten controleren door een accountant, een kascommissie of het CBF… we mogen al sinds 2019 rekenen op de hulp van De Beer Accountants, dus kom maar op! Je gaat respectvol om met donateurs: je luistert goed naar hun ideeën en neemt hun klachten serieus: we deden en doen projecten juist heel graag van meet af aan sámen met onze sponsors en geldgevers. Kortom: we waren al volledig te vertrouwen, maar uit de mond van de toezichthouder klinkt het nóg beter.”


Voorzitter Stefan Jansen is trots dat Quiet Community Tilburg het CBF-keurmerk mag voeren.(foto: RAWCAT Media)

51 pagina’s

Maar waarom dan nu pas het keurmerk? “Ook daarin zijn we transparant: steeds meer potentiële partners dringen erop aan, bij sommigen is het een vereiste. Dat vinden wij uiteraard een heel goede zaak en daarom hebben we dit hoger op onze prioriteitenlijst gezet. Wij willen vooruit met de armoedeverzachting en de versterking, en dan zijn de CBF-voorwaarden een goed handvat om binnen je organisatie de puntjes op de i te zetten. Het gaat daarbij overigens om veel meer dan alleen financiële transparantie. Denk aan beleidsplannen, privacyregels, integriteitsbepalingen… het reglement telt 51 pagina’s, dat zegt genoeg. Het is niet een kwestie van even een aanvraagje invullen en klaar. Om echt aan ál die strikte voorwaarden te voldoen, daar is flink wat extra werk in gaan zitten. We zijn dan ook trots dat we met ons kleine team voor dit examen geslaagd zijn. Een kroon op de organisatie? Ja, dat zou je zo wel kunnen zeggen.”

Foto bovenaan: Unsplash / Brett Jordan