Quiet Community Tilburg grijpt zijn eerste lustrum aan om aandacht te vragen voor het armoedeprobleem. As we read verspreiden vrijwilligers, veelal mensen die zelf kampen met armoede, 40.000 exemplaren van de Quiet Tilburg Courant in de stad.

Sinds 9 oktober worden Tilburgers bovendien op zes plekken in de stad geconfronteerd met de keerzijde van de welvaart. Zonder opsmuk wordt op bouwhekken met 12 posters steeds de harde realiteit voor (te) veel stadgenoten getoond. Armoedecijfers die tot nadenken stemmen en – hopelijk – tot actie aanzetten. Honderd-drie-en-dertig-schoolklassen boordevol met kinderen die een groot risico lopen om in armoede op te groeien. Duivelse dilemma’s worden de nietsvermoedende passanten voorgelegd: welke keuzes zou jij maken als je van €50 per week moet rondkomen? Uiteraard passeren ook de negatieve effecten van armoede op de gezondheid en geestelijke balans de revue.

 

Naast  deze somber stemmende feiten brengt de ‘Quiet Expo’ juist ook veel positiviteit. Onze members Shirley, Sjan en Hanny schitteren met uitspraken die aangeven dat er met het aanboren van eigen kracht en activiteit veel te (over)winnen is. Een sponsor en member Anne-Marie geven kernachtig aan hoe belangrijk geluksmomenten zijn, voor schenker én ontvanger.

 

Op het tableau met al onze sponsors zijn de namen ‘verheugend’ klein, zóveel zijn het er. Het heeft ons zelfs verleid tot een vleugje zelffelicitatie: we zijn er trots op dat we als Tilburgers samen de afgelopen vijf jaar  voor wel 25.000 geluksmomenten bij onze members hebben mogen zorgen.

Die trots gaat – zeker in coronatijd – hand in hand met zorgen. Ook veel van onze sponsors beleven moeilijke tijden. Maar, zoals Rabia Alizadah van restaurant Sarban het verwoordt: “Als we elkaar vasthouden valt er niemand om.”

De ‘Quiet Expo’ vind je op het Pieter Vreedeplein, het Johan Stekelenburgplein, voor Theaters Tilburg, het Wagnerplein, bij Tilburg University en in de Heyhoefpromenade.