Op zondag 17 oktober bruiste het in de Tilburgse binnenstad  van de creatieve activiteit. Namens Quiet Tilburg confronteerden tal van acts het winkelend publiek met het groeiende probleem van stille armoede. De percussiegroep El Niño Batucada sloeg daarbij de trom; al wandelend maakten zij prettig lawaai.

En wat te denken van de steltlopers van Close Act? Ook deze straattheatermakers zorgden er met hun fantastische uitstraling én de nodige decibellen voor dat geen van de shoppers ónze boodschap heeft gemist. Al net zo ambulant waren onze douaniers, die met hun slagboomact en enkele schokkende vragen nietsvermoedende passanten op de proef stelden: durf je de armoedegrens over? Even verderop verrasten lieflijk uitgedoste en vooral ook verleidelijke bloemenmeisjes van de Ladies’ Circle Tilburg nietsvermoedende passanten met een bloemetje, om te illustreren hoe mensen kunnen opbloeien – bijvoorbeeld door het (zelf)vertrouwen dat ze bij Quiet Community vinden.

Kop uit het zand

Op het Pieter Vreedeplein kwamen de liefhebbers van rake poëzie en slimme technologie aan hun trekken: door een geslaagde samenwerking tussen dichter Nick J. Swarth en Sandwriter Skryf van Gijs van Bon. De schrijfrobot schreef, zandletter na zandletter, dit veelzeggende gedicht uit.

Armoedebestrijding

Want wie vandaag z’n kop 

in het zand steekt, knarst 

morgen met z’n tanden. 

Als je nu eens zwaait 

naar de wind die waait,

die van hebben en houwen  

en zegt: aju, adieu, vaarwel! 

En de andere kant oploopt

een andere hoek omgaat?

Streep alles wat er toe deed

weg tegen wat er toe doet,

geef de arme weer benen

en loop 

tegen de keer

binnen in het nieuwe rijk

Nick J. Swarth

Wakker worden met dilemma’s

Even verderop kon je zomaar oog in oog staan met een vervaarlijk uitgedost duiveltje, dat inderdaad duivelse dilemma’s voorlegde. Kies maar eens tussen een schoolreisje voor je kind en gezond eten. Een fietsreparatie en de energierekening? ‘Nieuwe’ tweedehands schoenen of menstruatiemiddelen? Voor velen toch een wake-up call dat veel Tilburgers dagelijks dit soort keuzes moeten maken.

De dag werd afgesloten in 013 Poppodium, waar alle ondersteunde makers, vrijwilligers, sponsors en maatschappelijke partners zeer welkom waren. Tussen de gevarieerde optredens van De Restaurantband, de Nick Cave Tribute en het Dave Emerald Trio door overhandigde teamleider Chantal van Rijswijk een exemplaar van de nieuwe Quiet 500 aan Esmah Lahlah. De wethouder Arbeidsparticipatie en Bestaanszekerheid gaf ‘m meteen – letterlijk én symbolisch – door aan Mariska, een van de geportretteerden in de armoedeglossy. Een ander hoogtepuntje was de presentatie van een speciaal Quiet Tilburg-pictogram in het lokale lettertype TilburgsAns. Wij zijn de eerste organisatie die daarover mag beschikken, zijn we trots op.

Wat vooral bleef hangen van de dag was de saamhorigheid tussen allen die deze speciale dag mogelijk hebben gemaakt. Onze eigen members voorop, op de voet gevolgd door al die Tilburgers die er tijd, energie en middelen in hebben gestopt. Geweldig om de vibe van zoveel solidariteit te mogen ervaren!

(Foto’s van Hans van Dongen, nog zo’n trouwe vrijwilliger)