Terwijl andere meisjes van 15 zich druk maakten over de jurk die ze aan moesten en welke jongen ze leuk vonden, had Fiona Macintyre (39), Quiet member van het eerste uur, heel andere zorgen. Op haar 15e kreeg zij haar eerste kind. Er zouden nog elf volgen.

Tekst: Arnold de Meijer

‘Mijn hele leven lang tot nu toe, heb ik gemoederd,’ vertelt zij vlak voor de aanvang van de training voor de 4 mijl run. De eerste is inmiddels 24 en zelf moeder. ‘Ik wilde juf worden, maar door mijn moederschap kwam mijn opleiding niet echt van de grond. Ik haalde de verplichte rekentoets dan ook niet. Dus werd ik gastouder. Ik had immers veel ervaring met kinderen. Ik ben echter altijd blijven leren ondanks het grote gezin. Heb een diploma in kruidengeneeskunde en orthomoleculaire voedingstherapie en suppletie. In de toekomst wil ik een eigen praktijk opzetten.’

Corona

Corona was voor haar een zegen. ‘Door corona werd ik teruggeworpen op mezelf. Tijd om na te denken over wat IK zelf wilde. En eerlijk: eigenlijk maakte me dat niet zoveel uit, als het maar iets voor mezelf was. Ik was wel gezond, maar iets te zwaar. Corona was daarin voor mij de wake-up call. Ik begon te lopen mede dankzij de gesprekken met mensen van Quiet. Mijn wereld werd daardoor een heel stuk groter. Ik ontmoette andere mensen. Lopen is voor mij bijna therapeutisch. Ik leef gezonder, beweeg meer, ontmoet mensen, krijg en geef aandacht.’

Quiet

De schoenen van Decathlon en de trainingen leveren daar zeker een bijdrage aan. Fiona: ‘De trainingen zijn zeker een stimulans. Ik ben inmiddels 10 kilogram afgevallen, mede dankzij het hardlopen en het aanpassen van mijn levensstijl. Ik wil dan ook de 4 mijl lopen. Quiet is voor mij heel belangrijk geweest. Met twaalf kinderen in alle leeftijdscategorieën is het lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. Dankzij Quiet hebben wij een aantal dingen kunnen doen en/ of gekregen waar we anders nooit aan toegekomen waren. Quiet heeft op die momenten de helpende hand geboden met een keertje kapper, nieuwe matrassen, cadeaupakket voor de verjaardag van een kind. Prachtig gewoon. Ik zal nooit de glimlach op de gezichten van een aantal van mijn kinderen vergeten, toen wij dankzij Quiet naar een pretpark gingen.’

Ambitie

Maar ambitieus als Fiona is, stopt het niet bij de vier mijl. ‘Na de vier mijl gaan we met een klein groepje verder trainen voor de 10 kilometer. Ben ik zo dankbaar voor.’
Vervolgens staat ze op. Geeft mij een hand en holt achter de andere leden van de groep aan. De training begint tenslotte.