Zonder de inzet van tal van vrijwilligers zou Quiet Community Tilburg minder kunnen betekenen voor mensen in armoedesituaties. Twee voorbeelden uit de praktijk van alledag.

Neem nou vorige week. Sponsor Heppiedi schonk ons een groot aantal kindersieraden, die wij in dank aanvaardden. Vrijwilligster Gwen van het Inloopteam bood meteen aan om deze leuke items eigenhandig te bundelen in een flink aantal verrassingspakketjes voor de Quiet-members. Gwen ging aan de slag in haar eigen huiskamer, en dat wekte de interesse op van dochter Giannelly (foto). Na de vrolijke binnenkomer – ‘Mama, waarom doe jij dat zo lángzaam?’ – maakten vier handen in hoog tempo lichter werk. En zo kreeg elke bezoeker van de inloopochtend van 12 februari bij het afscheid een onverwacht cadeautje mee naar huis. Gwen: “Het was niet zoveel werk, haha… en de mensen reageerden erg enthousiast, en daar gaat het toch om.”

.

Ook zeer in de smaak viel de kookworkshop die Quiets vrijwillige chef-kok Walter verzorgde tijdens de inloopochtend van dinsdag 19 februari. Een man met een missie. Walter: “Ik wil graag mensen het belang van goede voeding meegeven. En dat het mogelijk is om ‘goedkoop’ en ‘gezond’ te combineren in eenvoudig bereiden recepten.” Walter legde contacten met de Voedselbank, waar hij een verlanglijstje mocht inleveren. En de GGD Hart voor Brabant doneerde het nodige fruit. “Hartstikke mooi natuurlijk, en het helpt mij ook, want ik wil waar mogelijk met verse ingrediënten werken en wegblijven van de bekende pakjes met veel zout erin.”
Die aanpak bleek heel succesvol. Maar liefst twintig members hielpen actief aan mee bij de bereiding van een viertal gerechten: een groentensoepje, pastasalade met pangasiusfilet, een groene salade met kip en mosterdhoningdressing en een smoothie van vers fruit en groente. Die werden aan het eind van de ochtend door alle aanwezigen verorberd.
De activiteit bevorderde ‘meepesaant’ ook de integratie. Walter: “Een Syrisch echtpaar, waarvan de vrouw nog niet zo goed Nederlands spreekt, deed enthousiast mee. Zij vond het erg leuk om op deze manier betrokken te raken bij Quiet. En ze vond de smoothie heel lekker.”

Bij de foto bovenaan: Chef-kok Walter gaf zijn collega-members een kijkje in de wereld van goedkoop, gezond & toch (héél) lekker.